Hoppa till huvudinnehållet

25 barnmorskor söker jobb på förlossningen i Karlskoga: ”När börjar vi?”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Barnmorskor protesterar utanför avdelning Q, två år efter att förlossningen i Karlskoga stängde ner. Längst fram står Christina Arvidsson, Linda Lanneqvist och Malin Falkenström.
Barnmorskor protesterar utanför avdelning Q, två år efter att förlossningen i Karlskoga stängde ner. Längst fram står Christina Arvidsson, Linda Lanneqvist och Malin Falkenström. Foto: Kajsa Juslin

Någon brist på barnmorskor finns inte i Karlskoga. Om förlossningen skulle öppna igen står minst 25 barnmorskor beredda.

Barnmorskorna samlades utanför avdelning Q på onsdagskvällen, på dagen två år sedan den historiska BB-marschen.

Utanför entrén till det som en gång var en mycket omtyckt förlossningsavdelning står 17 barnmorskor i orangea protesttröjor tryckta med bokstaven Q. De flesta arbetade på avdelning Q tidigare och alla visar med sin uppenbarelse att det är hit de vill tillbaka.

Barnmorskorna som står här längtar "hem". De längtar efter tryggheten och teamkänslan som alltid fanns i Karlskoga, som Malin Falkenström uttryckte det.

– Jag har arbetat på BB i Örebro och senast i Karlstad. Som barnmorska har jag alltid känt mig som tryggast i Karlskoga. Här känner du alla, både på avdelningen och i hela huset. Vi var så samspelta inom alla yrkeskategorier, en teamkänsla jag aldrig upplevt vare sig i Örebro som Karlstad, säger Malin Falkenström.

Stor sorg och saknad

Hon sveper blicken över huset bredvid, som stod klart så sent som 2012. Hennes blick fastnar på plastugglan, som sitter fast på balkongräcket till Avdelning Q på fjärde våningen.

– Det är stor sorg när jag vet hur himla bra det kan vara. Jag har längtat hem hit under tiden jag jobbat i Örebro och Karlstad. Hade det varit något som hänt, då kanske man inte skulle ha känt samma sorg nu. Men förlossningen i Karlskoga stängdes på oklara grunder, anser Malin Falkenström.

Bredvid henne står barnmorskan Frida Gunnarsson, passande nog med en barnvagn där två månaders-sonen Otto sover skönt. Hennes förstfödde son Frans, som i dag är två år, föddes här en månad före kliniken stängde den 15 juni 2019.

Linda Lanneqvist är en av få barnmorskor som fortfarande jobbar kvar i Karlskoga.
Linda Lanneqvist är en av få barnmorskor som fortfarande jobbar kvar i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Avlasta större förlossningar

Linda Lännqvist och Malin Falkenström fick nog av påståendena att det råder brist på barnmorskor i Sverige. De tog kontakt med gamla kollegor, de flesta har skingrats som vinden på grund av en personalflykt i både Örebro och Karlstad. Några har arbetat som bemanningsbarnmorskor i Norge exempelvis.

– Eftersom personalflykten är stor från de stora sjukhusen borde man ta tillfället i akt nu när vi är 25 barnmorskor som står redo att börja i Karlskoga. Skulle man öppna förlossningen i Karlskoga avlastar man de större förlossningarna. Alla har rätt till en BB-vård efter att ha fött, den har vi i Karlskoga men de stora sjukhusen har svårt att få till den, säger Linda Lännqvist.

Hon är en av endast tre barnmorskor som arbetar på Avdelning Q numera. För närvarande är hon föräldraledig men tycker att det fortsatt pågår en nedmontering av avdelningen i Karlskoga.

– De började ta bort helgerna för oss. Sedan krympte de nattverksamheten. Nu håller vi öppet för operationer och eventuellt någon BB-patient två nätter i veckan, fortsätter hon.

Inne på avdelning Q finns fortfarande en anslagstavla med antal födda barn i Karlskoga under 2019. I juni stängde förlossningen helt.
Inne på avdelning Q finns fortfarande en anslagstavla med antal födda barn i Karlskoga under 2019. I juni stängde förlossningen helt. Foto: Kajsa Juslin

Ger sig aldrig

Barnmorskorna som är kvar har uppmanat chefer att lobba för Karlskoga, men det verkar inte finnas något intresse, som de uttrycker det.

– Vi skulle kunna ta emot många fler patienter från Örebro.

De famlar mellan halmstråna som finns för en återöppnad förlossning. Enligt barnmorskorna ska den kritiserade upphandlingen diskuteras på högre ort vecka 25.

– Mer vet vi inte. Det är upphandlingen vi sätter vårt hopp till just nu. Men vi ger oss aldrig, inte förrän vi får jobba på förlossningen i Karlskoga igen, säger Linda Lännqvist.

Barnmorska Frida Gunnarsson födde sitt första barn precis innan förlossningen stängde 2019. Sin yngsta son Otto, som hon håller i famnen, föddes i Örebro.
Barnmorska Frida Gunnarsson födde sitt första barn precis innan förlossningen stängde 2019. Sin yngsta son Otto, som hon håller i famnen, föddes i Örebro. Foto: Kajsa Juslin
Ett år efter demonstrationen mot att förlossningen i Karlskoga skulle stängas ner har ett antal barnmorskor ställt sig utanför avdelning Q igen för att protestera. Detta för att visa att de fortfarande är beredda att komma tillbaka ifall förlossningsverksamheten skulle göra det.
Ett år efter demonstrationen mot att förlossningen i Karlskoga skulle stängas ner har ett antal barnmorskor ställt sig utanför avdelning Q igen för att protestera. Detta för att visa att de fortfarande är beredda att komma tillbaka ifall förlossningsverksamheten skulle göra det. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

Avdelning QBBBB-fråganFörlossningKarlskogaKarlskoga lasarettRegion Örebro länSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.