Hoppa till huvudinnehållet

Han lär ungdomarna att höja rösten

Publicerad:
Adam Granquist vid lanseringen av Unicef-handboken som släpptes i både digitalt såväl som fysiskt format. Foto: Karlskoga Kommun

Efter ett Unicef-toppmöte i Tyskland fick en Karlskogaungdom idén att på eget bevåg översätta och omstöpa en brittisk handbok till mer lokal prägel. Visionen kom att bli sann under veckans lansering under vilken flertalet representanter deltog.

I samband med att FN:s Barnkonvention varit instiftad i 30 år hölls i slutet av 2019 ett internationellt toppmöte i det tyska Köln där drygt 600 borgmästare, kommunalråd och andra engagerade fanns på plats.

Lokala attribut

Bland de medverkande var också den nu 18-årige Adam Granquist där han tog del av kursen Youth Advocacy Toolkit, eller på svenska ”Verktyg för ungdomars påverkansarbete”. Till kursen hörde också en handbok med samma namn som för Adam blev inspirationen till en svensk fri översättning med anknytning till Karlskoga.

– Häftet innehåller verktyg som ska hjälpa ungdomar att uttrycka sina åsikter, det ska alltså fungera som incitament för att öka deltagandet, förklarar Granquist och fortsätter:

– Begreppet ”nyckelpersoner” var något som diskuterades ganska mycket och var också mycket av det som kom att ändras i min version, berättar Granquist.

Annat styre

Den från början brittiska handboken tog, på Granquists initiativ, ny form i Karlskogaanknytning.
Den från början brittiska handboken tog, på Granquists initiativ, ny form i Karlskogaanknytning. Foto: Karlskoga Kommun

Adam, som i början av månaden tog studenten från Möckelngymnasiets naturprogram och länge varit engagerad i att lyfta ungdomars åsikter genom bland annat Ungdomsfullmäktige Karlskoga, förklarar att flertalet ändringar även gjordes till följd av att Storbritannien utgår från ett annat politiskt system, än vad det svenska styret gör.

Under lanseringen som hölls i mitten av förra veckan närvarade bland andra folkhälsonämndens ordförande Martin Hårsmar (M) samt via digital länk ett par representanter från Unicef Sverige.

– Om man får vara lite pretentiös, så är Adam ett exempel på vad Karlskoga vill, hur Adam har börjat som ganska ung för att komma upp dit han är nu och verkligen vara med och påverka, så all eloge till Adam, säger Hårsmar i ett sammandrag från mötet.

Framåtblick

På frågan om hur Adam ser på sitt framtida engagemang i frågan svarar han att han ser på detta projekt som en form av överlämning till politikerna, skolorna och givetvis ungdomarna på orten då en ny utmaning står för dörren i höst - femåriga ingenjörsstudier vid en högskola i Göteborg.

– Att barn och ungdomar får och vill uttrycka sina åsikter ska inte bero på vad en person gjort eller sagt utan det ska finnas implementerat i systemet. Jag hoppas att den här handboken därför kan vara till stor nytta för arbetet inom främst elevråd men också Ungdomsfullmäktige, avslutar Granquist.

Adam hade initialt inte för avsikt att översätta hela boken men beslutade sig till sist för att fullgöra projektet.
Adam hade initialt inte för avsikt att översätta hela boken men beslutade sig till sist för att fullgöra projektet. Foto: Karlskoga Kommun

Artikeltaggar

BarnkonventionenFNKarlskogaMartin HårsmarMöckelngymnasietMöckelngymnasiet KarlskogaPolitikUngdomsfullmäktigeUnicef

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.