Hoppa till huvudinnehållet

Rolf, 86 år, gick in i studion

Publicerad:
Rolf Ramserius fick vid 86 års ålder för första gången kliva in i en studio och spela in en låt.
Rolf Ramserius fick vid 86 års ålder för första gången kliva in i en studio och spela in en låt. Foto: Helena Lundberg

Nu pågår ett projekt på vårdboenden i Karlskoga där äldre får prova på saker de aldrig tidigare gjort eller saker de vill återuppleva. För Rolf Ramserius innebar det en dag i inspelningsstudio.

Karlskoga kommuns aktivitetssamordnare Nina Bäckman har startat ett projekt på kommunens vårdboenden för att uppmärksamma äldre på ett nyanserat vis.

Vid ett antal tillfällen kommer flera olika boenden att genomföra en aktivitet som de trivs bäst med, har en talang för eller göra något annat som de vill uttrycka.

Hela projektet har fått det passande namnet: Det är aldrig försent och bättre sent än aldrig.

En av de som deltar i projektet är Rolf Ramserius som har bott på vårdboendet i ett år. Han berättar att han var lite tveksam till att flytta in på vårdboende först.

– Men jag har verkligen haft en härlig tid sedan jag flyttade till boendet förra sommaren, berättar Rolf.

Nina Bäckman, Jens Skoglund och Åke Norén hjälpte Rolf under inspelningsdagen.
Nina Bäckman, Jens Skoglund och Åke Norén hjälpte Rolf under inspelningsdagen. Foto: Helena Lundberg

Scenskräck

Redan som liten visade han en talangfull ådra för musik och sång, men vid åtta års ålder fick han något som han själv beskriver som scenskräck.

Hans mamma hade bjudit hem bekanta som han skulle sjunga för hemma i matsalen i Karlskoga.

– Helt plötsligt sa jag att jag inte kunde sjunga och det var slutet på det, säger Rolf.

Där och då satte han sin dröm om att bli sångare på paus fram tills nu när Nina frågade om han ville vara med i projektet.

Rolf och Nina värmer upp innan inspelningen ska starta.
Rolf och Nina värmer upp innan inspelningen ska starta. Foto: Helena Lundberg

Genom ett stöd via ABF Örebro fick Rolf på måndagen kliva in i studion hos Åke Norén.

– Jag hade inte alls tänkt på det här, men sedan var det en vän som sa till mig: Du är 86 år. Om du ska ha en chans att få göra det här så är det bäst att du skyndar dig, säger Rolf och skrattar.

Nervöst

Med sig på inspelningsdagen hade han Nina och Jens Skoglund som han så ofta sjunger med på boendet. Jens spelar keyboard och är regelbundet på vårdboenden där han och Nina sjunger och spelar tillsammans med de boende.

Uppe i lokalen började Nina och Rolf med att värma upp så som de brukar göra. Stämbanden fick sin uppvärmning genom olika ljud och kroppen värmdes upp med rörelser.

– Det är viktigt att man gör som man brukar göra, säger Åke och Rolf medger innan det är dags att ställa sig framför inspelningsmikrofonen att han allt är lite nervös.

Rolf sjunger och Nina hjälper till med text och takt.
Rolf sjunger och Nina hjälper till med text och takt. Foto: Helena Lundberg

Men nervositeten verkade som bortblåst när hörlurarna åkte på Rolfs huvud. Med musiken från Jens keyboard i öronen och med Nina trygga hand på ryggen sjöng han sedan den inövade låten.

Och redan efter ett par gånger trodde Åke att han hade det han behövde.

Utställning

Att Rolf fick göra den här utflykten var inte bara för att få uppfylla sin egen dröm, han hoppas även kunna inspirera andra att våga göra saker de länge drömt om.

– Det jag vill göra med det här är att visa att om man verkligen vill göra något så ska inte åldern vara ett problem, säger Rolf.

Andra aktiviteter som har genomförts och som ska genomföras har exempelvis varit att en motorsportintresserad äldre fick gå på velodromloppet och i juli ska två hyresgäster få åka till en gård med alpackor.

Under de olika aktiviteterna fotograferar Nina och i slutändan ska allt mynna ut i en foto- och konstutställning som ska vernissage i höst.

Artikeltaggar

Åke NorénKarlskogaNina BäckmanVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.