Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket av hyran går till DIF och andra idrottslag

Publicerad:
Degerforsbyggens logo syns bland annat på matchtröjorna hos hemmalaget som här på Abdelrahman Saidi som jublar ihop med Victor Edvardsen.
Degerforsbyggens logo syns bland annat på matchtröjorna hos hemmalaget som här på Abdelrahman Saidi som jublar ihop med Victor Edvardsen. Foto: Tommy Pedersen/TT

244 kronor per genomsnittlig lägenhet och därav 144 kronor till Degerfors IF. Så mycket av hyran sponsrar Degerforsbyggens hyresgäster lag och organisationer med.

Hem & Hyra har i en artikel berättat om hur elitlagen sponsras med hyrespengar och har kartlagt sponsring hos 24 kommunala värdar i Mellansverige.

Vi kontaktar Degerforsbyggens vd Rickard Erhard som berättar att det kommunägda bostadsbolaget inför i år hade budgeterat med sponsringsrelaterade kostnader på cirka 265 000 kronor, där största posten är sponsringsavtalet med Degerfors IF. Det uppgår till 157 000 kronor, enligt Erhard.

Även andra

Men det är inte enbart DIF som sponsras av bolaget.

– Det är även många små föreningar och vi får en reklamlogga även på de planer Åtorps IF och Strömtorp IK har. Vi sponsrar även andra initiativ, exempelvis Giving People, som hjälper familjer som har det ekonomisk svårt, även Lions sponsras med en liten peng, liksom volleybollen, innebandyn och orienteringen, säger Erhard.

Rickard Erhard vd på Degerforsbyggen AB berättar om de sponsringskostnader bolaget har.
Rickard Erhard vd på Degerforsbyggen AB berättar om de sponsringskostnader bolaget har. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– All sponsring gör vi med syfte att få ut vårt varumärke och vi måste väga sponsringens storlek mot den exponering vi tror oss få för pengarna. Därför blir det så att man sponsrar DIF med en större summa, det blir naturligt mer exponering där, säger Erhard.

– Men vi är även med och sponsrar nattvandrarna och Flexbert, som ger ut information och reflexprodukter till barn i årskurs F-6, berättar Erhard.

Även lokalhyror

Dock tycker Erhard det är fel att slå ut sponsorkostnaderna enbart på lägenhetshyror, eftersom beståndet till 23 procent utgörs av lokaler.

Den totala sponsringen, utslaget på uthyrningsbar yta i såväl lokaler som lägenheter, uppgår till 3,78 kronor per kvadratmeter och år. Uträknad för en genomsnittlig lägenhet hamnar det på 244 kronor per lägenhet och år.

Räknar man sponsringen enbart till DIF på samma vis, så hamnar det på 2,23 kronor per kvadratmeter eller 144 kronor per genomsnittlig lägenhet och år, enligt Erhards uträkning.

Degerforsbyggen låter del av hyresintäkterna från lägenheter och lokaler gå till sponsring av lag och organisationer.
Degerforsbyggen låter del av hyresintäkterna från lägenheter och lokaler gå till sponsring av lag och organisationer. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFDegerforsbyggenNyheterRickard ErhardSponsring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.