Hoppa till huvudinnehållet

600 miljoner satsas på Moelvens sågverk: ”Vi är jättestolta och glada”

Publicerad:
Moelven Valåsen ska öka i kapacitet och vidareutvecklas. Foto: Privat

Under de kommande åren ska Moelven investera över 600 miljoner kronor när de ska modernisera och vidareutveckla kapaciteten vid Moelven Valåsen AB och Moelven Edanesågen AB.

– Detta är en storsatsning från Moelvens sida. Både Moelven Edanesågen och Moelven Valåsen ska bli morgondagens sågverk och de kommer vara viktiga spelare i koncernens arbete för att säkra internationell konkurrenskraft i framtiden, säger koncernchef Morten Kristiansen i Moelven Industrier ASA, i ett pressmeddelande.

Vid Valåsen i Karlskoga ska man öka i kapacitet och just nu byggs en ny energicentral, en investering på 60 miljoner. Energicentralen ska tas i drift vid slutet av året.

Ny teknik

Ytterligare 185 miljoner kronor satsar Moelven på att vidareutveckla sågverket vid Valåsen.

Vad innebär investeringen för er?

– Vi kommer att skifta ut en äldre del av produktionen, en såglinje där vi i dag sågar de klenare stockarna, säger Thomas Haglund vd Moelven Valåsen AB.

Den såglinjen som kommer att bytas ut är från 1975 och den nya såglinjen gör att de kommer att kunna köra mer timmer genom linjen.

Dessutom kommer man kunna blanda grövre och klenare stockar, då sågen ställer om sig mellan varje stock, något som tidigare inte varit möjlig.

– Vi kommer göra en större ombyggnation av råsorteringen, den del av processen där vi hanterar plank och brädor som kommer från sågen. Ombyggnationen på råsorteringen handlar om att sortera plank från båda såglinjerna på en gemensam bana, säger Haglund och fortsätter:

– Vi kommer även att sätta in en scanner för att kunna kvalitetsbedöma planken redan efter sågen.

Dessutom ska de byta ut de fack där de sorterar virket för att sedan paketerar dem.

Det blir även en ny anläggning för mätstation.

– Stationen kommer att mäta timmer när det fortfarande ligger på bil, det mäts in med hjälp av optiska instrument och då hanterar vi inte stock för stock vilket gör att kapaciteten på timmermätning kommer att öka, berättar Haglund.

Glada och stolta

Allt detta ska stå klart år 2024 och då ska även sågverkets kapacitet och effektivitet öka markant.

– Det ska bli en oerhört spännande resa, dels att genomföra alla bygg och installationsprojekt på ett säkert sätt och det ska bli stimulerande att ta in ny teknik på industrin samtidigt som vi ska växa i volym, säger Haglund.

– Vi är jättestolta och glada över att en stor del av satsningen sker här i Karlskoga och det gör att vi kommer att kunna höja produktionen här i Karlskoga.

– Moelven Valåsen är vårt största sågverk sett till produktionskapacitet och omsättning. Det var här vi en gång startade upp pilotprojektet med ökad digitalisering av produktionsprocessen, också känt som Det digitala sågverket. De investeringar vi gör nu är fortsättningen för att kunna göra sågverket ännu mer effektivt, hållbart och lönsamt, säger Kristiansen.

På Moelven Edanesågen kommer det också att satsas, där ska produktionsprocessen totalrenoveras, från timmersortering till timmerintag, nya torkar och ny såglinje.

Det är även på Edanesågen som Moelvens största investering blir.

Artikeltaggar

KarlskogaMoelvenMoelven Valåsen ABNäringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.