Hoppa till huvudinnehållet

Entusiasternas hantverk ger liv åt Knappfors: ”För stort förråd hemma”

Publicerad:
Anette Vähäkari med väskorna av ölkapsyler, hon säljer även kläder och annat i Röda ladan i Knappfors i sommar.
Anette Vähäkari med väskorna av ölkapsyler, hon säljer även kläder och annat i Röda ladan i Knappfors i sommar. Foto: Christoffer Tuulik

Vävt, virkat, stickat och sytt fyller handelsbodarna i Knappfors. Entusiaster från trakten ger området liv ännu en sommar med unikt handgjort hantverk.

Handväskor av ölkapsyler står uppradade ovanför kläderna hos Anette Vähäkari i röda ladan. Jordgubbsmössor ligger på bordet bland trasmattorna hos systrarna Inger Haglund och Kerstin Andersson.

Birgit Wennberg har hängt upp sina färggranna dockkläder i ställningar, i samma bod finns virkade disktrasor.

På andra sidan vägen har Astrid Karlsson fyllt boden med allt från fågelholkar till lysande vinflaskor, som drivs av batteri.

Bredvid delar Ann-Sofie Quick och Ida-Charlotte Brofjord lokal där de säljer egentillverkade smycken och så kallade scrunchies.

Anette Vähäkari, Ann-Sofie Quick, Kerstin Andersson, Birgit Wennberg, Astrid Karlsson och Ida-Charlotte Brofjord var försäljarna som fanns på plats på onsdagen.
Anette Vähäkari, Ann-Sofie Quick, Kerstin Andersson, Birgit Wennberg, Astrid Karlsson och Ida-Charlotte Brofjord var försäljarna som fanns på plats på onsdagen. Foto: Christoffer Tuulik

Många försäljare i år

Och det är bara några av försäljarna som i sommar hyr handelsbodarna i Knappfors, alldeles bredvid Lunnedet. Precis utanför rinner Bergslagskanalen vid kanalens enda handvevade slussar.

– Ta en utflykt hit i sommar och strosa runt i bodarna. Det finns mycket fint lokalt och unikt hantverk från alla försäljare. För barnen finns lekaktiviteter som käpphästar och tipspromenad, säger Ann-Sofie Quick.

Förra sommaren fanns endast tre försäljare här, men i år är alla bodar fyllda och öppna. Tidigare har det också funnits djur på sommarbete i hagarna, i år ersatta av käpphästar.

– Vi har öppet varje dag i fem veckor, hela vägen fram till 1 augusti, säger Ann-Sofie Quick, som också sköter handelsboden med kiosk som drivs av föreningen AKKA.

Inger Haglund, som bor i Karlskoga, har hyrt in sig i en bod tillsammans med systern Kerstin Andersson från Askersund för första gången.

Kerstin Andersson med sina jordgubbsmössor och i bakgrunden finns trasmattor.
Kerstin Andersson med sina jordgubbsmössor och i bakgrunden finns trasmattor. Foto: Christoffer Tuulik

Flera debutanter

– Jag väver trasmattor. Det brukar ta ungefär en vecka per matta om man inte jobbar hela dagarna förstås, säger Kerstin Andersson och visar en dubbelbunden matta som går i DIF:s rödvita färger.

Birgit Wennberg är också debutant i Knappfors där hon säljer sina virkade alster.

– Mest gör jag dockkläder, men det kan även bli kläder till barn. Jag syr, stickar och virkar och har hållit på fritiden i säkert 20 år. Oftast tillverkar jag på beställning, men nu under pandemin har jag fått ett för stort förråd hemma, skrattar Birgit Wennberg.

Birgit Wennberg med dockkläder
Birgit Wennberg med dockkläder Foto: Christoffer Tuulik
Ida-Charlotte Brofjord har gjort i ordning lite hinder för barnen, där de kan hoppa med käpphästar tillverkade av byggelever på Degerforsgymnasiet.
Ida-Charlotte Brofjord har gjort i ordning lite hinder för barnen, där de kan hoppa med käpphästar tillverkade av byggelever på Degerforsgymnasiet. Foto: Christoffer Tuulik
Ann-Sofie Quick med egna smycken
Ann-Sofie Quick med egna smycken Foto: Christoffer Tuulik
Ida-Charlotte Brofjord med sina scrunchies, som är gummiband med glansiga tyger och kan användas till hår eller som armband.
Ida-Charlotte Brofjord med sina scrunchies, som är gummiband med glansiga tyger och kan användas till hår eller som armband. Foto: Christoffer Tuulik
Ida-Charlotte Brofjord med sina scrunchies, som är gummiband med glansiga tyger och kan användas till hår eller som armband.
Ida-Charlotte Brofjord med sina scrunchies, som är gummiband med glansiga tyger och kan användas till hår eller som armband. Foto: Christoffer Tuulik
Knappforsbodarna
Knappforsbodarna Foto: Christoffer Tuulik
Hantverk i bodarna
Hantverk i bodarna Foto: Christoffer Tuulik

Läs reportage från tidigare somrar i Knappfors här:

Entusiaster fyller Knappfors med hantverkHandgjort och unikt i handelsbodarnaKnappforsbodar fyllda av hantverk

Artikeltaggar

Föreningen AKKAFritid och livsstilHantverkKarlskogaKläderKnappforsLoppmarknaderLunnedetLunnedetNyheterSmyckenSommarVävning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.