Hoppa till huvudinnehållet

Asko Leppänen (SD): "Vi ska värna om vår egen kyrka”

Publicerad:
Asko Leppänen, förstanamn på Sverigedmeokraternas lista till kyrkofullmäktige i Degerfors-Nysunds församling. Foto: Anna-Stina Tallmyren

För första gången i kyrkovalet i Degerfors-Nysunds församling har Sverigedemokraterna en nomineringslista. Förstanamnet säger att man vill värna om de gamla traditionerna, kyrkan ska vara en plats där man känner igen sig.

Allt om kyrkovalet 2021Nya utmanare i kyrkovalet i Degerfors-Nysund

– Kyrkan är nånting som jag alltid varit intresserad av. Jag är född kristen och när jag jag fick förfrågan från SD tyckte jag det var något som passar mig bra, säger Asko Leppänen som står som förstanamn på Sverigedemokraternas nomineringslista till kyrkofullmäktige i Degerfors-Nysunds församling. Han är andranamn på listan i domprosteriets och norra-, södra-, västra- och östra Värmlands valkretsar till stiftsfullmäktige samt fjärde namn till kyrkomötet.

Lokalt till kyrkofullmäktige har SD tre namn med på listan.

Ute i samhället

– Vi vill hålla vid de gamla traditionerna och kyrkan är för en plats för möta Gud, jag tror det finns mycket att göra för att det ska kunna bli den kyrkan jag tror folk vill ha. Kyrkan är lite frånvarande, den finns i kyrkrummet men sen pratar man väldigt lite om kristendomen ute i samhället, man styr undan den och den ska få ta mera plats, säger Leppänen och fortsätter:

– I skolan blir det mindre och mindre kristendom, kyrkan kan påverka mer som att skolavslutningar ska kunna hållas i kyrkan och verser och psalmer som sjungits i århundraden ska kunna sjungas. Psalmerna känns igen, vad roligt är det inte när en sjuåring går till skolavslutningen och sjunger samma psalm som farmor sjöng en gång i tiden. Ungdomarna ska känna att det är samma kyrka de går till som farfar gjorde.

Religionsfrihet

– I övrigt har vi ett samhälle där de gamla inte alltid hänger med, det är datorer och så vad kan de prata om? Ja i alla fall kyrkan, den är densamma och vi sjöng samma psalmer. Jag tycker det är viktigt.

– Nu är det inte så längre, det ska tas hänsyn till islam och att man inte ska stöta sig med andra religioner. Men det är inte vår uppgift att värna om det, vi ska värna om vår egen kyrka.

Kan det inte ha med religionsfriheten att göra, att ingen ska påtvingas en tro?

– Ingen ska påtvingas, men man kan berätta från hjärtat sen får alla sin egen uppfattning. Sverige var ett paradis då jag kom hit från Finland 1972, så är det inte idag men jag försöker förbättra det och jag vet att jag får min styrka genom kristendomen, säger Leppänen och tillägger:

– Vi har lång tradition inom kyrkan, en bra tradition för fred och medmänsklighet och det behövs framförallt idag, att människor kan knäppa ihop sina händer till bön.

Leppänen tror kyrkan ska ta bort en del administration och möjliggöra för att prästerna liksom förtroendevalda ska ha mer tid att vara ute i samhället, prata med människor och informera om vad kyrkan är och ska vara.

Han tycker vidare att kyrkan ska ägna tid och kraft för gamla och ensamma människor. Han tror nånting måste göras för att förbättra medlemstalen som sjunker i kyrkan.

Prästutbildningarna har enligt Leppänen blivit för ”vänstervridna”, som han uttrycker det, och han anser inte att där ska finnas politisk prägel utan vara en traditionell teologisk utbildning.

– Jag tror vi har stor chans att få mandat, i år har vi ökat medlemsantalet med över 30 procent i Degerfors, säger Leppänen.

Läs mer om kyrkovalet:

Allt om kyrkovalet 2021Tuula Bäckman (Visk): ”Kyrkan ska vara öppen för alla”

Artikeltaggar

Asko LeppänenDegerforsDegerfors-Nysunds församlingKarlstads stiftKyrkofullmäktigeKyrkomötetKyrkovaletPolitikStiftsfullmäktigeSverigedemokraternaVal

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.