Hoppa till huvudinnehållet

Han ska cykla till Bosnien för utsatta barn: ”Mitt hjärta blöder för dem”

Publicerad:
Den som vill skänka till de utsatta barn i Bosnien som Reuf Jahic ska hjälpa får inom kort mer info på hans Facebook-sida hur de ska göra. ”Varje krona gör nytta men ingen ska känna sig tvingad att skänka. Det viktigaste är att det kommer från hjärtat”, säger han.
Den som vill skänka till de utsatta barn i Bosnien som Reuf Jahic ska hjälpa får inom kort mer info på hans Facebook-sida hur de ska göra. ”Varje krona gör nytta men ingen ska känna sig tvingad att skänka. Det viktigaste är att det kommer från hjärtat”, säger han. Foto: Kajsa Juslin

I mitten av augusti ska Reuf Jahic cykla från Degerfors till Bosnien: cirka 230 mil.

– Jag ska göra det för att samla in pengar till behövande och utsatta barn. Dessa barn har ingenting. Mitt hjärta blöder verkligen för dem, säger han.

Jahic har tidigare gjort många insamlingar till förmån för människor i landet där han föddes och som han tvingades fly från under kriget för snart 30 år sedan. Det har bland mycket annat handlat om mat, hygienartiklar, kläder och brandbilar.

I fotbollsklubben Ängebäck BK:s namn ordnade han dessutom en cup där intäkterna gick till Cancerfonden.

Den längsta sträcka som Reuf Jahic kört, under samma dag, inför den stora utmaningen att cykla till Bosnien är 18 mil.
Den längsta sträcka som Reuf Jahic kört, under samma dag, inför den stora utmaningen att cykla till Bosnien är 18 mil. Foto: Kajsa Juslin

Nu sammankopplar han sin nya passion i livet, cykling, med att göra en insats för barn som har det svårt i Bosnien.

Det handlar om funktionshindrade barn som är utanför det övriga samhället.

Det är ett tiotal barn i området kring hans tidigare hemtrakter som ska få pengarna.

Särskilda behov

– Det här är barn som har särskilda behov. De kommer aldrig ut på ens den kortaste resan. Det vill jag att en del av pengarna ska gå till, att de ska få göra en liten resa. Det handlar även om att bidra till deras grundläggande behov för att de ska få det så bra som möjligt efter deras förutsättningar. Det är tyvärr inte alls lika väl ordnat för funktionshindrade barn i Bosnien som det är här i Sverige. Ärligt talat har de i stort sett ingenting. Det är katastrof för dem vilket gör så ont i mig.

Reuf Jahic har hunnit med många mil på cykel sedan han började träna våren 2019. ”Cirka 1 500 mil handlar det om”, berättar han.
Reuf Jahic har hunnit med många mil på cykel sedan han började träna våren 2019. ”Cirka 1 500 mil handlar det om”, berättar han. Foto: Kajsa Juslin

Han erkänner, med ett leende, att han inte riktigt vet vad han gett sig in på.

– Det blir tufft, tufft med många jobbiga och påfrestande utmaningar. Det förstår jag även om jag nog inte fattar fullt ut hur tufft. När det kommer kännas så har jag intalat mig själv att tänka att de här barnen har det ännu värre. Det vore den största lyckan för deras del att kunna cykla men det kan de inte. Då är det viktigt att jag är tacksam över att jag kan göra det och samtidigt kunna hjälpa barnen. Hur ansträngande och plågsamt jag än tycker att det är då, säger Jahic.

– Många ser det säkert som ett omöjligt uppdrag att genomföra, att cykla ungefär 2 300 kilometer, men det ska genomföras. Det beror på vilka vägar vi väljer men minst 2 300 kilometer blir det. Samtidigt går en dröm i uppfyllelse för mig, en dröm som jag haft i princip sedan jag började cykla, fortsätter han.

Foto: Kajsa Juslin

Planen från början var att cykla mellan Sverige och Bosnien redan förra året. Då stoppades det av coronapandemin.

– Nu får jag andra vaccinsprutan cirka en månad innan vi åker så nu kan inget stoppa oss om inte smittan ute i världen ökar igen, säger han.

Suad Buljabasic, till vänster, och Reuf Jahic närmast honom från en gemensam runda med andra vänner i Bosnien förra sommaren.
Suad Buljabasic, till vänster, och Reuf Jahic närmast honom från en gemensam runda med andra vänner i Bosnien förra sommaren.

Med oss menar han även kompisen Suad Buljabasic som bor i Tyskland.

– Han har tidigare cyklat därifrån och till Bosnien. Nu är tanken att han kommer hem till mig några dagar innan vi åker och sedan kör vi tillsammans från Degerfors.

Det finns ingen bestämd tidsplan.

– Om inga stora problem tillstöter kanske det tar runt 14 dagar men det är absolut inte det viktigaste. Det får ta den tid det tar. Det beror mycket på hur vi mår på vägen och vädret.

Minnen för livet

Jahic är inställd på att det kan bli besvärliga väderförhållanden. Inte minst när Alperna ska besegras.

– Det kan bli snö och kallt och allmänt besvärligt men jag ser hellre möjligheter än problem. Det som driver mig är i första hand att få hjälpa barnen. Dessutom blir det fina minnen för livet, en fantastisk naturupplevelse och även spännande att se hur mycket jag orkar.

De ska ta med sig så lite utrustning som möjligt och göra allt på enklast tänkbara sätt.

– Vi ska bo på vandrarhem eller hos vänner när det är möjligt. Det är viktigt att få möjlighet att tvätta kläder, sova ut under tak och äta ordentligt. Annars är vår bekvämlighet allt annat än viktig.

Vattenmelon är något som Reuf Jahic rekommenderar alla att äta. ”Jag äter mycket bättre än jag gjorde innan jag bytte livsstil. Jag dricker inte heller någon alkohol utan vatten. Det har gjort stor skillnad för mig”.
Vattenmelon är något som Reuf Jahic rekommenderar alla att äta. ”Jag äter mycket bättre än jag gjorde innan jag bytte livsstil. Jag dricker inte heller någon alkohol utan vatten. Det har gjort stor skillnad för mig”. Foto: Kajsa Juslin

Vätternrundan skulle enligt den ursprungliga planen ha körts i juni, med Jahic på startlinjen. På grund av smittoläget flyttades loppet till september. Det innebär att han inte kan få se den drömmen gå i uppfyllelse eftersom han då är i Bosnien.

– Men nu får jag köra åtta Vätternrundor direkt efter varandra i stället, säger han.

Vätternrundan är 30 mil. Och sträckan mellan Degerfors och Gradina, alltså, runt 230 mil.

Den långa resan till Bosnien går enligt deras planering genom Danmark, Tyskland, Österrike, Slovenien och Kroatien innan de når slutmålet.

När de kommer fram till Bosnien ska de hälsa på släkt och vänner, inte minst Reufs mamma, innan de vänder hem till Sverige. Med flyg.

– Fast med President vet man aldrig. Inget är omöjligt. Det kanske blir cykel hem också, säger han med ett stort skratt.

Bytt livsstil

Att det är så, att inget är omöjligt, understryks av hans egen förvandling genom att byta livsstil.

– För drygt tre år sedan vägde jag 156 kilo. För lite mer än två år sedan började jag cykla. Det tog 20 minuter att cykla fyra kilometer då. Nu väger jag under 100, tränar minst tolv timmar i veckan, har fått tillbaka de toppvärden jag hade som ung och ser fram emot att få cykla 230 mil för det finaste och viktigaste som finns i världen: barnen.

”Jag älskar Sverige och känner stor tacksamhet mot landet som tog emot mig. Samtidigt bryr jag mig fortsatt väldigt mycket om människorna i mitt tidigare hemland som inte har det lika bra som vi har det här. Speciellt inte människor som hamnat utanför samhället utan att de kan påverka det själva”, säger Reuf Jahic.
”Jag älskar Sverige och känner stor tacksamhet mot landet som tog emot mig. Samtidigt bryr jag mig fortsatt väldigt mycket om människorna i mitt tidigare hemland som inte har det lika bra som vi har det här. Speciellt inte människor som hamnat utanför samhället utan att de kan påverka det själva”, säger Reuf Jahic. Foto: Kajsa Juslin

Reuf Jahic

Smeknamn: President.

Ålder: Fyller 54 år lördag 3 juli.

Familj: Fru, två döttrar och två barnbarn.

Bor: Villa på Karlshagen i Degerfors.

Yrke: Kundmottagare på Mosserudstippen i Karlskoga.

Intressen utöver cykling: ”Mina barnbarn och fotboll”. Han var med att grunda Ängebäck BK. President var hans titel i klubben under många år då ÄBK tog sig från lägsta serien, division 7, till division 4.

Artikeltaggar

CyklingReuf Jahic

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.