Hoppa till huvudinnehållet

Nya utmanare i kyrkovalet i Degerfors-Nysund

Publicerad:
I kyrkovalet 19 september får de nu styrande grupperna i Degerfors-Nysunds församlings fullmäktige konkurrens om mandaten. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Om halvannan vecka fastställs nomineringsgrupperna och kandidater till kyrkovalet. Till kyrkofullmäktige i Degerfors-Nysunds församling ställer, som tidigare Socialdemokraterna och Kyrkans vänner upp. Men det har också tillkommit två nya nomineringsgrupper.

Allt om kyrkovalet 2021

Den 19 september är det dags för kyrkoval och den 15 juli fastställs nomineringsgrupperna och kandidaterna.

– Listorna är fastställda, men det är en överklagandetid efter fastställandet, om det exempelvis är felaktiga kandidater på listor eller andra fel, berättar Ingrid Kåwe, kyrkovalshandläggare i Karlstads stift.

Nästan 27 000 kandidater har registrerats för val i de tre nivåerna kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Till kyrkomötet, som är kyrkans högsta beslutande organ, ställer för Karlstads stift tolv nomineringsgrupper upp till val och till stiftsfullmäktige, högst beslutande organ på regional nivå i kyrkan, elva nomineringsgrupper.

Enligt Ingrid Kåwe är det inte fler än förut, det är nästan exakt samma antal som tidigare, men det som skiljer sig är vilka grupper som ställer upp i valet.

Nya grupper

I Degerfors-Nysunds kyrkofullmäktige får Socialdemokraterna, med sina nuvarande 16 mandat, och Kyrkans vänner, med sina nuvarande nio mandat, i valet den här gången konkurrens av två nya nomineringsgrupper. Det är Vänstern i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna har inte ställt upp i den församlingen förut, men funnits med på andra platser. Men det som sticker ut är att Vänstern i Svenska kyrkan ställer upp lokalt på alla nivåer, säger Kåwe.

Mandat

Kyrkofullmäktige, som styr församlingens arbete, har i Degerfors-Nysunds församling 25 mandat.

Stiftsfullmäktige i Karlstads stift har 65 mandat, vara 52 fasta och 13 utjämningsmandat efter den jämkade uddatalsmetoden , och kyrkomötet har 251 mandat, 225 fasta och 24 utjämningsmandat samt två som tillsätts genom indirekta val av utlandsförsamlingarnas kyrkoråd.

– Nomineringsgrupperna kan välja att ha med samma kandidater i alla valkretsar, utifrån utjämningssystem får varje krets ett visst antal mandat. Vissa har egna namn för exempelvis Dalsland, men det är inte så många grupper som har olika listor utan de flesta har samma listor i alla valkretsar, berättar Kåwe.

Kriterier för valbarhet

Någon spärr för att en grupp måste ha ett visst antal kandidater för att få ställa upp lokalt i kyrkofullmäktigeval finns inte, enligt Kåwe, men de måste ha ett antal stödpersoner som skriver under och stödjer registreringen av gruppen.

Kandidaterna måste uppfylla vissa kriterier för att vara valbara, som att ha fyllt 18 år senast på valdagen, tillhöra Svenska kyrkan och vara döpt där eller i annat kristet samfund och vara kyrkobokförd i det område valet gäller.

– Kandidaterna får inte ha ledande ställning, beroende på vilken nivå de ställer upp i. Exempelvis får en kyrkogårdsföreståndare, som är chef, inte ställa upp till val i lokala kyrkofullmäktige, men till stiftet om de är valbara. Så är till exempel många präster med på listorna till stiftet och kyrkomötet, säger Kåwe.

Läs mer om kyrkovalet:

Allt om kyrkovalet 2021Visar varför man ska rösta i kyrkovaletTuula Bäckman (Visk): ”Kyrkan ska vara öppen för alla”Asko Leppänen (SD): "Vi ska värna om vår egen kyrka”

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors-Nysunds församlingKarlstads stiftKyrkofullmäktigeKyrkomötetKyrkovaletPolitikStiftsfullmäktigeVal

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.