Hoppa till huvudinnehållet

Bildspel från 1500-talet och golvur skänkt av ”stornåda”

Publicerad:
Göran Andersson ger guidade turer i Karlskoga kyrkan hela sommaren. Här syns han vid ett av korfönstren där Karl IX är avbildad. Foto: Anders Hestad

Målningar i sakristian, kortaket och fönstren, är sånt besökaren av Karlskoga kyrka inte bör missa, tycker församlingens informatör Leif Helge. Men han nämner också annan sevärd kuriosa.

Karlskoga kyrka kom till på Karl IX:s tid, som i en skrivelse 1586 utsåg herr Oloff att bli kyrkoherde och befolkningen vid Möckelns bodar fick i uppdrag att bygga en kyrka.

Korsformen fick den på tidiga 1700-talet vid en renovering efter att man upptäckt att kyrkans väggar gick isär och den var nära att rasa.

Målningar och gravar

Målningarna i sakristian, den äldsta delen av kyrkan , gjordes direkt på stockarna 1588.

– De användes som bilderbiblar för den föga läskunniga allmänheten, som ett bildspel som föreställer Jesu liv på jorden, säger Leif Helge.

I sakristian, som är den äldsta delen i Karlskoga kyrka, finns väggmålningar från 1500-talet, som visar Jesu liv i bilder.
I sakristian, som är den äldsta delen i Karlskoga kyrka, finns väggmålningar från 1500-talet, som visar Jesu liv i bilder. Foto: Anders Hestad

Man tror att det var ett par franska hovmålare som utförde målningarna och liknande finns på Gripsholm.

I sakristian finns även gravhällar uppställda mot en vägg.

– De tillhör de äldsta gravvårdarna vid kyrkan. Tidigare var de placerade under korgolvet där bara de bäst bemedlade personerna och som haft betydelse för kyrkan, som präster och donatorer, fick gravplats. Ju närmare altaret ju finare och dyrare, berättar Helge.

– Sen tycker jag glasmålningarna, som tillverkades av Stockholms glasmästeri 1906, i korfönstren föreställande Karl IX och Martin Luther är otroligt vackra, liksom kortaket som målades av mäster Tobias Utterman, från Kristinehamn, 1723, säger Helge.

Koll på tiden

Finns något man kanske inte tänker på som typisk kyrkinteriör, men som man inte bör missa?

– Klockan i brudkammaren som skänktes av en väldigt bestämd dam ”stornåda på Valåsen”, fru von Hofsten, i syfte att hon skulle kunna se om prästen höll en tillräckligt lång predikan, svarar Helge.

Golvuret, som står i brudkammaren, skänktes av ”stornåda på Valåsen” som ville ha koll på predikotiden.
Golvuret, som står i brudkammaren, skänktes av ”stornåda på Valåsen” som ville ha koll på predikotiden. Foto: Anders Hestad

Textilier visas på guidade turer och bland dessa tycker Helge ett svart antependium som används vid begravningar sticker ut. Han berättar att det är formgivet av Greta Olde-Holmberg och skänkt av A-B Bofors 1941 efter den svåra olyckan vid krutbruket i Björkborn 1940.

Guidade turer

Kostnadsfria guidade turer ges vardagar hela sommaren fram till sista augusti.

– Det är bara att dyka upp. Göran Andersson, historiestuderande som för tiotal år sen var vaktmästare i kyrkan, guidar. I sommar är det lite speciella regler. Går man i grupp är det åtta personer man får vara, sitter man på anvisad plats och lyssnar när han berättar kan man vara 50 personer, säger Helge.

I sakristian finns några av de äldsta gravvårdarna, som tidigare fanns i koret, resta mot väggarna.
I sakristian finns några av de äldsta gravvårdarna, som tidigare fanns i koret, resta mot väggarna. Foto: Anders Hestad

Då reglerna kan ändras stegvis så görs uppdateringar på församlingens hemsida.

Kyrkogårdsvandring kan bokas hos STF Karlskoga-Degerfors då kyrkogårdschef Dan Collin visar kulturgravar. Sista augusti är en tur inplanerad på Skogskyrkogården.

Kyrkoguide Göran Andersson visar antependiet som skänktes av A-B Bofors efter den svåra olyckan vid krutbruket i Björkborn.
Kyrkoguide Göran Andersson visar antependiet som skänktes av A-B Bofors efter den svåra olyckan vid krutbruket i Björkborn. Foto: Anders Hestad

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga församlingKarlskoga kyrkaLeif HelgeMeraSommarTurism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.