Hoppa till huvudinnehållet

Simhoppsstjärnorna utan träningslokal: "Krisen är ett faktum”

Publicerad:
Även om Bofors simhoppsklubb är en liten förening har många elithoppare kommit därifrån genom åren. Nyligen deltog den här trion i junior-EM, från vänster: Julia Ragén, Mikaela Dietmann och Matilda Nilsson. I Bofors elitgrupp ingår även Lisa Tiger.
Även om Bofors simhoppsklubb är en liten förening har många elithoppare kommit därifrån genom åren. Nyligen deltog den här trion i junior-EM, från vänster: Julia Ragén, Mikaela Dietmann och Matilda Nilsson. I Bofors elitgrupp ingår även Lisa Tiger. Foto: Rasmus Isaksson

Bofors simhoppsklubbs elitsatsning är i fara. Klubben står nämligen utan landträningslokal.

– Ungefär hälften av träningen sker där. Det gör att det här är ett jätteavbräck, säger tränaren Ulrika Knape Lindberg.

Ordföranden Johan Dietmann:

– Krisen är ett faktum.

Panikläge för simhopparna

Alla berörda i klubben har länge varit medvetna om att en ny lokal måste ordnas eftersom 30 juni var sista dagen i den tidigare lokalen på Bofors industriområde.

– Vi har haft långtgående diskussioner med framför allt en fastighetsägare men hittade ingen lösning. Nu är vi på ruta noll, säger Dietmann.

Han vill tydligt poängtera att:

– Vi är mycket tacksamma för alla år som vi fått vara i den lokal vi hade tidigare och har förståelse för att ägaren inte längre kan låta oss använda den.

Många försök

Bofors simhoppsklubb har försökt med många olika lösningar i jakten på en ny lokal.

– Vi har ett problem i att vi behöver en lokal med högt till tak och ganska liten yta då vi ju hittills tvingats betala allting ur egen ficka, säger Dietmann.

Just nu har Bofors elitgrupp, som består av fyra hoppare, ledigt från den gemensamma träningen.

”Krisen är ett faktum”

– I augusti, när allt drar igång fullt ut, vill vi verkligen ha klart med en ny lokal. Det är väldigt viktigt. Och väldigt brådis. Hur det ska gå till vet jag inte. Jag vet däremot att vi måste göra det för hopparnas skull, säger Dietmann.

– Nu när krisen är ett faktum tror och hoppas jag även att kommunen tar en mer aktiv roll att stötta oss i jakten, fortsätter han.

Utrustningen har magasinerats, i väntan på att hitta en ny lokal.

Inga höga krav

Att det bör vara en egen lokal beror på att utrustningen måste stå framme. Dels är vissa delar stationära, och dels är vissa tidskrävande att ta fram och plocka bort vid varje träningstillfälle.

– Vi är inte ute efter något nytt eller flashigt utan bara en lokal där hopparna kan träna. Vi byggde upp den vi hade tidigare på egen hand. Det är vi beredda att göra igen, säger Knape Lindberg.

– Vi är medvetna om att vi är en liten sport men alla inblandade kämpar väldigt hårt och lägger ner mycket tid och engagemang varför jag önskar att de fick vettiga möjligheter, fortsätter hon.

Extra olyckligt

Att det här sker nu är extra olyckligt.

– Ja, med tanke på att vi under ett år knappt kunnat tävla någonting på grund av pandemin. Vi har dessutom tvingats ställs in all nybörjarverksamhet under den här tiden. Det känns mycket tråkigt att både elit- och breddsatsningen påverkas negativt. Och nu ännu mer negativt, säger Knape Lindberg.

Om det inte löst sig med en ny lokal inom den närmaste månaden kommer all landträning fortsättningsvis att ske på läktaren i Strandbadet.

– Men det är litet och trångt. För litet och trångt, egentligen. Det blir dessutom väldigt monotont. Och så finns tydliga begränsningar vad vi kan göra där, kommenterar tränaren.

20 timmar i veckan

Hon betonar hur viktig landträningen är.

– För att hopparna ska fortsätta utvecklas som de har förutsättningar att göra hade vi behövt öka den träningen och få in ännu mer kvalitet, säger Knape Lindberg.

Bofors elitsatsande hoppare tränar i genomsnitt 20 per timmar per vecka. Ungefär hälften av den tiden, minst, är utanför bassängen.

Artikeltaggar

Bofors SimhoppsklubbJohan DietmannSimhoppUlrika Knape Lindberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.