Hoppa till huvudinnehållet

Ett år sedan flytten: ”Bra gäng att träna med”

Publicerad:
Ludvig Berg bytte Granbergsdals IF mot Rehns BK i Bollnäs för ett år sedan.
Ludvig Berg bytte Granbergsdals IF mot Rehns BK i Bollnäs för ett år sedan. Foto: Rasmus Isaksson

Skidlöftet och Karlskogasonen Ludvig Berg bytte Granbergsdals IF mot Bollnäsklubben Rehns BK för ett år sedan. Under sommaren är han hemma i Karlskoga och laddar inför nästa säsong.

Ludvig Berg, född 2003, inledde sin karriär som skidåkare i Granbergsdals IF, där han tränade och tävlade fram tills för ett år sedan. Då bytte han klubb till Rehns BK i Bollnäs, men är fortfarande mestadels i Värmland.

– Jag går på skidgymnasiet i Torsby, men tävlar för Rehns BK, säger han.

Hur ofta är du i Bollnäs?

– Det är inte ofta, bara när vi tävlar eller om klubben ska arrangera något. Då kanske vi behöver hjälpa till lite. Eller om vi åker på något läger eller liknande.

Hur trivs du i klubben?

– Det känns jättebra. Nu har det inte varit en normal säsong på grund av coronapandemin, men det är ett bra gäng att träna med. Det är bra organiserat och bra med läger, så det första året tycker jag har varit bra med tanke på omständigheterna.

Ludvig Berg bytte Granbergsdals IF mot Rehns BK för utvecklingsmöjligheterna och han tycker att det är en stor skillnad mellan klubbarna.

– Dels är vi fler i klubben och fler juniorer som satsar, och dels är det en större klubb med en bättre ekonomi, som har en kommun som satsar hårdare än vad Karlskoga gör. Det blir mer stöd till åkarna, som gör att du kan åka på fler läger och träna mer.

Samtidigt berättar han att Granbergsdals IF fortfarande ligger varmt om hjärtat.

– Det är klart att jag saknar Granbergsdal. Jag skulle inte hellre vilja göra något annat än att köra för dem. Nu blev det så här, med tanke på vad som krävs om man ska bli bra, men jag återvänder gärna någon gång i framtiden om det går, säger Ludvig Berg.

Få tävlingar

I början av hösten var det nog många som trodde att coronapandemin var på väg mot sitt slut. Men i slutet av oktober tog den fart igen i en andravåg, något som medförde många inställda tävlingar för Ludvig Berg under vintern.

– Juniorcupen blev inställd ganska tidigt och det har varit ganska ont om tävlingar i övrigt. Det har mest blivit mot seniorer och då är det klart att det är svårt att slåss om högre placeringar. Där har det mer varit att ”tävla för tävlingens skull”, för att få mer tävlingar i kroppen, utan att tänka på resultat, säger han.

Ludvig Berg, som nyss kommit tillbaka från ett träningspass på rullskidor.
Ludvig Berg, som nyss kommit tillbaka från ett träningspass på rullskidor. Foto: Rasmus Isaksson

Den gångna vintern blev det bara två juniortävlingar för Ludvig Berg.

– Precis i början av säsongen var det två junior-VM-testtävlingar. Sen ställdes juniorcupen och junior-SM in.

”Ändå vägts upp”

En vinter utan tävlingar var inte det Ludvig Berg hoppades på när han bytte till Rehns BK. Och det har inte varit den roligaste vintern i hans karriär.

– Att tävla är egentligen den bästa träningen på vintern. Du utvecklas av tävlingar och motivationen hålls uppe under våren, sommaren och hösten eftersom du får tävla sen. Men när det inte blev några tävlingar var det lite svårt med motivationen. Jag hade tränat hårt hela sommaren och sedan blev det inget. Samtidigt vet jag att kommande säsong förhoppningsvis blir mer normal, säger Berg.

Han tycker dock att skidgymnasiet i Torsby hade ett bra upplägg när tävlingsmöjligheterna var begränsade.

– Vi hade väldigt många träningsrace själva och körde egna tävlingar. På det sättet har det ändå vägts upp, även om jag gärna hade kört juniorcupen och junior-SM. Det är det jag har satsat för.

Då gissar jag att du ser fram emot en, förhoppningsvis, normal säsong nu?

– Ja, verkligen. Det skulle vara jätteskönt, säger Ludvig Berg.

Artikeltaggar

KarlskogaLängdskidåkningLudvig Berg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.