Hoppa till huvudinnehållet

Populära sommarresmål är TBE-drabbade

Publicerad:
Foto: Erlend

En Sifo undersökning visar att årets mest populära semesterdestinationer är mest drabbade av TBE. Två tredjedelar av alla svarade har planer på att besöka andra regioner och naturområden än att semestra i sin hemort.

Fästingburen TBE har under de senaste åren haft stor spridning i södra och mellersta Sverige är det få som vaccinerar sig. Dessutom är det endast 40 procent av de tillfrågade som har kunskap om deras destinationer är TBE-drabbat eller inte.

Undersökningen visar också att mer än varannan tillfrågad inte är vaccinerad mot TBE. Endast fyra procent är vaccinerade. Orsakerna är att vaccinationen var planerad men det uteblev eller att de inte tror att de befinner sig i riskzonen.

– Det är viktigt att hålla sig uppdaterad och se över risken och behovet av vaccination inför sommarsemestern. Enligt Folkhälsomyndigheten ska det gå minst 7 dagar innan och efter covid-19 vaccin innan en kan ta annat vaccin, säger Andreas Palmborg, medicinsk rådgivare på Pfizer.

Artikeltaggar

TBEVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.