Hoppa till huvudinnehållet

Golf och alpint – ganska lika enligt Patrik Järbyn

Publicerad:
Den före detta alpina storstjärnan Patrik Järbyn är en av deltagarna i H50-klassen i Degerfors.
Den före detta alpina storstjärnan Patrik Järbyn är en av deltagarna i H50-klassen i Degerfors. Foto: Rasmus Isaksson

Fem OS, med en sjätteplats som bäst, tre VM-medaljer och tre pallplatser i världscupen. Han är också den enda svenska herren som tagit medalj i ett världsmästerskap i en fartgren (störtlopp och super-G). Nu är den före detta alpina storstjärnan i Degerfors – för att spela SM i golf.

– När jag lade av med skidåkningen var det något som saknades, säger Patrik Järbyn.

1993 gjorde Patrik Järbyn debut i världscupen. Året därefter gjorde han sitt första OS, i Lillehammer, där han gjorde fyra starter. Bäst resultat då blev en 18:e plats, i super-G.

Därefter fortsatte karriären spikrakt uppåt. 1996 tog han sin första VM-medalj, ett silver i super-G i Sierra Nevada. Två år senare kom hans bästa placering i ett OS, när han blev sexa i Nagano. Även denna gång var det disciplinen super-G som genererade mästerskapets bästa placering.

Sedan dröjde det nio år innan nästa mästerskapsmedalj kom, då på hemmaplan.

VM i Åre blev en stor succé för Sverige och Järbyn. Han tog hem ett silver i lagtävlingen, samt medaljen av samma valör i störtloppet.

2012 valde Patrik Järbyn att avsluta karriären. Utöver medaljerna tog han dessutom tre pallplatser i super-G i världscupen.

Hans sista OS blev 2010 i Vancouver, vilket också var hans femte raka.

Idrottandet har dock fortsatt på annat håll – inom golfens värld och i helgen är han på plats i Degerfors för att spela SM i H50-klassen.

– Det ska bli kul. Det är goa gubbar här och det är alltid trevligt. Jag har gjort det här i några år i H40-klassen och nu i H50. När jag lade av med skidåkningen var det något som saknades. Tändvätskan, eller fokuseringen, så det här blir som ett substitut, säger Patrik Järbyn.

Patrik Järbyn laddar för den inledande tävlingsdagen i Degerfors.
Patrik Järbyn laddar för den inledande tävlingsdagen i Degerfors. Foto: Rasmus Isaksson

Men inför SM har han inte uppladdningen varit den bästa tänkbara.

– Jag försöker göra mitt bästa. Men jag har inte kunnat träna och bröt benet i december och blev inte opererad förrän i april. Så jag får ta det som det kommer.

”Såg mysig ut”

Patrik Järbyn kom till Degerfors under torsdagsmorgonen och fick ett bra första intryck av orten.

– Jag åkte bara igenom den, men den såg mysig ut.

Vad kunde du om samhället innan du kom hit?

– Inget egentligen, förutom att fotbollslaget är bra och att järnverket finns. Det är väl allt jag kan, säger Järbyn med ett skratt.

Patrik Järbyn började spela golf när han gick på skidgymnasiet i Tärnaby, då han spelade med sina klasskamrater. Efter det tog han grönt kort och åkte hem till Borås, där halva gänget han började åka skidor med var i princip golfproffs.

– De var hur bra som helst. Sen blev det en skön avslappning mellan träningarna, att gå omkring, va social och få ”gå ut” lite träning.

Många skulle nog säga att det är stor skillnad på golf och alpint. Och visst, från ett åskådarperspektiv finns det väldigt tydliga skillnader, antingen susar du ned för snöiga backar eller slår en boll på grästäckt planmark.

Men det är inte så stor skillnad för utövarna. Patrik Järbyn menar att sporterna är väldigt lika, hur konstigt det än låter.

– Koncentrationen av och på, det är samma. Och kroppskontroll och hela den biten. Man kanske inte tror det, säger han.

Så du har stor nytta av skidåkningen när du spelar golf?

– Ja, absolut.

Den fördelen ska nu Järbyn försöka utnyttja när det vankas tävling i Degerfors. Först är det två dagars spel som gäller, innan de 75 främsta går vidare till söndagens runda.

– Det blir fredag och lördag till att börja med, så får vi se om jag kommer med på söndag. Det är målet, säger han med ett skratt.

– Eller, det är väl första delmålet, men jag vill försöka spela bra golf i tre dagar. Gör jag det vet jag att jag kan spela lågt. Men det gäller att hålla ihop det och inte göra dumma misstag, utan hålla bollen i spel.

”Just nu är det golf”

Patrik Järbyn har en lång karriär som skidåkare bakom sig, som dessvärre avslutades delvis på grund av skador. Han gjorde som tidigare nämnts sitt sista race 2012. Året innan kraschade han i Wengen, vilket spelade en roll i beslutet.

”Jag har tagit det försiktigt och hållit tillbaka efter kraschen. Den rätta killerinstinkten har saknats”, sade han till Svenska dagbladet i samband med avskedet.

”Det blir fredag och lördag till att börja med, så får vi se om jag kommer med på söndag”, säger Patrik Järbyn.
”Det blir fredag och lördag till att börja med, så får vi se om jag kommer med på söndag”, säger Patrik Järbyn. Foto: Rasmus Isaksson

Och om han skulle välja mellan golf och alpint idag?

– Just nu är det golf för alpint kan jag knappt åka längre. Men det ligger naturligtvis varmt om hjärtat och jag vill jättegärna dela med mig av alla kunskaper jag har. Jag fick göra det förra året med ett gäng som heter Team ASP (Alpine Ski Pool, som erbjuder elitträning för utförsåkare som vill utvecklas). Det var jättekul att få se alla svenska åkare och ungdomar. Så det är ”fifty-fifty” skulle jag säga.

– Man kan göra båda, säger Patrik Järbyn med ett skratt.

Men om han skulle välja mellan sina tre VM-medaljer i alpint och ett SM-guld i golf, då finns det ett tydligt svar.

– VM-medaljerna utan tvekan, säger Patrik Järbyn.

Patrik Järbyns alpina karriär

VM: Nio mästerskap.Två silver (super-G 1996, Sierra Nevada och i lag 2007, Åre) samt ett brons (störtlopp 2007, Åre)

OS: Fem mästerskap. Bästa placering: Sexa i super-G, Nagano 1998

Världscup: Tre pallplatser (Tvåa i super-G 1998, Kvittfjell, trea i super-G 2006, Lake Louise och trea i super-G 2008, Val Gardena-Groeden)

Artikeltaggar

AlpintDegerforsDegerfors golf ABGolf

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.