När polisen vid 19.20-tiden under torsdagskvällen fick larm om att ett flygplan havererat stod det snart klart att olyckan var omfattande. Väl på plats vid det brinnande vraket kunde räddningstjänst konstatera att nio personer mist livet.
– Det fanns inga liv att rädda, säger brandchefen Per-Ove Staberyd.
Nio döda i flygkraschen i ÖrebroUnder fredagens pressträff till händelsen fanns Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef region Bergslagen, Per-Ove Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår, Mikael Smedberg, vd på Örebro Airport samt Mats Brantsberg, säkerhetschef vid Örebro kommun på plats för att ge en tydligare bild av läget.
– Alla de uppgifter vi får in om vad som föranledde flygturen kommer vi använda för att försöka komma fram till orsaken bakom haveriet. Vi jobbar med en förundersökning ihop med Haverikommissionen där vi redan sedan igår samlar in vittnesmål och andra uppgifter för att komma fram till detta, förklarar Hallgren.
Vad kan det vara för vittnen?
– Alla som har sett eller hört något eller har andra uppgifter att lämna är vi intresserade av att komma i kontakt med.
På frågan om hur läget såg ut strax efter larmet meddelar Hallgren att man, från räddningspersonalens sida, förstått att det handlat om en oerhört allvarlig flygolycka.
– Det stod ganska så omgående klart att det inte fanns några räddande uppgifter utan att det var döda på plats, fortsätter Hallgren som uppger att man initialt arbetat för att stödja räddningstjänsten men också vidtagit de åtgärder som behövts för att påbörja en förundersökning.
Vad kan ni säga om identifieringen av de omkomna?
– Identifieringen går framåt, det är viktigt att det görs i god ordning, inte minst av respekt för de anhöriga. Tills de uppgifterna är redo att delges håller vi det för oss själva, svarar Hallberg som också meddelar att man tillkallat ett team från Stockholmsregionen som specialiserar sig på identifieringsarbete.
Hallberg uppger att man spärrat av ett omfattande område runt haveriplatsen i ett brottsutredande syfte - utredare utforskar nämligen möjligheten till en eventuell brottsrubricering för händelsen.
– Vi jobbar med att säkerställa hur olyckan gått till för att kunna avgöra om det är någon som straffrättsligt kan klandras för detta.
– Troliga rubriceringar i det här scenariot är ”vållande till annans död” och ”framkallande av fara” men vi får avvakta, brottsrubriceringarna kan komma att ändras, avslutar Hallberg.
Många i chock
Under pressträffen uppger brandchef Staberyd att flygplatsens egna räddningsorganisation om fyra personer hade inlett ett räddningsarbete och snabbt kunnat släcka det då brinnande vraket. Staberyd klargör att det inte rådde någon brist på resurser vid arbetet.
– Personalen här gjorde ett väldigt bra jobb som underlättade för oss. Vi fick även hjälp med att komma in på området och hitta till kraschplatsen så snabbt som möjligt och det känns skönt att de rutiner vi övat in fungerar, meddelar Staberyd och fortsätter:
– Tyvärr så är möjligheten för oss att rädda liv i stort sett noll när vi kommer fram och konstaterar att planet har brunnit och är deformerat. Vi ser även de som var med på planet och det fanns inga liv att rädda. En händelse som har varit en otrolig påkänning för personalen och som drabbar alla andra också naturligtvis. Självklart de som är direkt berörda men även de som påverkats indirekt, säger en bestört Staberyd.
Sociala insatser
Örebro kommuns säkerhetschef talar om att man under kvällen och natten efter händelsen haft personal på området för att ge så mycket stöd som möjligt till de som drabbats, främst anhöriga. Brantsberg berättar också att man framgent arbetar med krisstöd till de som behöver samtala om incidenten och att kommunens Posam-verksamhet kommer att finnas på plats under dagen samt över helgen.
– Vi samarbetar med svenska kyrkan där både Nikolaikyrkan inne i Örebro och en näraliggande kyrka har öppnat upp och bemannats med präster som ska fungera som samtalsstöd, förklarar Brantsberg.
På plats under natten fanns Helena Gullberg, tjänsteman i beredskap vid kommunen, som arbetat med stödjande funktioner i anslutning till fallskärmsklubben.
– Klubben är väldigt familjär så det finns ingen som är oberörd av den här händelsen. Det är flera medlemmar och anhöriga som sökt sig hit efter vad som inträffat, säger Gullberg.
Raskt händelseförlopp
Uppgifterna kring vad som faktiskt hände är alltså fortfarande oklara. Vad som konstaterats är dock att händelsen skett kort efter att planet, som för övrigt uppges ha varit inhyrt från Skåne, lyft. Enligt flygbevakningstjänsten Flightradar24 tog det inte mer än 13 sekunder mellan starten och kraschen, skriver DN.
Polisen uppger att man under arbetet har ett tätt samarbete med Statens haverikommission där avdelningschef Peter Swaffer berättar att man gör allt i sin makt för att säkerställa den data och information som kan tänkas finnas tillgänglig från platsen och i planets minneskort.
– Vi rör oss sakta och jobbar utifrån och in. Nedslagsplatsen är dränkt av flygfotogen, så vi måste transportera planet för att kunna lossa på enheterna i en säker, lugn och trygg miljö, säger avdelningschef Peter Swaffer till TT.