Hoppa till huvudinnehållet

Brons i lag-EM till Sverige och Matilda Jonsson

Publicerad:
Framgångarna fortsätter för Matilda Jonsson. Foto: Dennis Pavlovic

Efter fem dagars spel i Portugal kan Matilda Jonsson och resten av det svenska flicklandslaget titulera sig som tredje bäst i Europa, efter storseger mot Danmark i bronsmatchen.

Lag-EM för det svenska flicklandslaget inleddes med klassiskt slagspel, där de åtta bästa nationerna, av 16, gick vidare till A-slutspelet. Sverige kom på tredjeplats, på totalt 14 slag över par. Vann slagspelet gjorde Frankrike, som enda nation att gå under par, med två slag. Tre slag sämre var Spanien.

I slutspelet spelades sju matcher per omgång, två spel i par och fem singelmatcher. I kvartsfinalen ställdes Sverige mot Tjeckien – och krossade motståndet med 6–1 i matcher. Matilda Jonsson vann med Meja Örtengren i par och även individuellt.

Men i semifinalen blev Spanien numret för stort – bokstavligen. 4–3 vann spanjorskorna med och Matilda Jonsson spelade bara en parmatch, vilken hon och Filippa Sundquist förlorade.

Bronsmatchen mot Danmark inleddes sedan som en rysare, där Jonsson och Örtengren gjorde som i kvartsfinalen och vann sin parmatch, men där danskorna kvitterade i match två.

Därefter visade det svenska laget klass och krossade de nordiska motståndarna med totalt 5,5–1,5 (en av matcherna slutade oavgjort).

– Tjejerna har verkligen spelat på en nivå som visar att Sverige är med i toppen! Att ta sig ur dom tuffa situationerna dom varit i och även bara köra på när det går lätt. Att få med sig medalj är bra framför allt när hela laget står bakom den. Det finns många viktiga erfarenheter alla kan ta med sig vidare i livet och i golfen, säger David Olsson, coach för flicklandslaget, på Svenska golfförbundets hemsida.

Spanien vann guldet efter att ha besegrat Frankrike med 4,5–2,5 i finalen.

Flicklandslaget i lag-EM

Meja Örtengren, Landeryds GK

Nora Sundberg, Stockholms GK

Mathilda Orring, Djursholms GK

Matilda Jonsson, Kumla GK

Rebecca Gyllner, Gävle GK

Filippa Sundqvist, Hills GK

Artikeltaggar

GolfMatilda JonssonPortugal

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.