Hoppa till huvudinnehållet

Medaljören hemma igen: ”Fick lite gåshud”

Publicerad:
Matilda Jonsson tar emot sitt bronspris.
Matilda Jonsson tar emot sitt bronspris. Foto: Privat

Golfspelaren Matilda Jonsson från Degerfors tog tillsammans med det svenska flicklandslaget brons i lag-EM i Portugal förra veckan. Nu är hon tillbaka i Sverige – och laddar för nästa mästerskap.

Fem speldagar, en förlust i semifinalen efter särspel – och en kross i bronsmatchen. Så kan det svenska flicklandslagets och Matilda Jonssons lag-EM summeras kort. Nu har spelarna kommit hem till Sverige igen, med bronsmedaljerna i tryggt förvar.

– Det känns bra. Vi gjorde en bra insats, men vi hade det lite krångligt i semifinalen. Det gick inte hela vägen, säger Matilda Jonsson.

Semifinalen mot Spanien blev en rysare som tvingades till särspel. Där tog det stopp på det 20:e hålet och Sverige fick rikta in sig på att spela om bronset.

– Vi gjorde en väldigt bra tävling, så det känns bra, säger Jonsson, som bara deltog i semifinalens parspel.

– Från min sida kände jag att Spanien inte var omöjligt, men de var väldigt bra. Vi har mött dem tidigare och förlorat, så vi var väldigt sugna på revansch. Men de är svåra, de har ett bra lag med rutinerade spelare.

Jag gissar ändå att ni är väldigt glada över bronsmedaljen?

– Ja, men ett guld hade varit finare, säger Matilda Jonsson med ett skratt.

– Men jo, vi är nöjda.

I bronsmatchen var det inget snack. Efter de två inledande parmatcherna, där Matilda Jonsson och Meja Örtengren vann sin, såg svenskorna till att gå obesegrade i de fem singelmatcherna.

– Efter 16 hål fick jag en uppdatering om vad det stod. Sedan såg jag två svenskor komma med sina väskor och jag visste att de ledde sina matcher. Då hade vi tre poäng så det skulle räcka om jag vann min, säger Jonsson, som också vann sin match.

– På hål 18 såg jag att tjejen framför mig också var klar och hade vunnit. Då fick jag lite gåshud, när jag förstod att vi hade tagit bronset.

Vad hade ni för förhoppningar när ni landade i Portugal?

– Vi hade några olika delmål. Först hade vi slagspel och ville klara topp åtta, för då hade vi fortfarande chansen att vinna (de åtta bästa gick till kvartsfinal). Sen ville vi vinna kvartsfinalen, och sedan förlorade vi ju mot Spanien efter det. Men vi hade som mål att ge allt för att ta bronset och det gjorde vi väldigt bra. Vi levererade väldigt bra golf.

Matilda Jonsson var också nöjd med sin egen insats under lag-EM.

– Mitt spel var stabilt, det har inte hänt så jättemycket. En dag på slagspelet gick det inte vägen, men då var det 34 plusgrader och blåsigt, som vi var ganska ovana vid på den banan. Det var ofta vindstilla. Men jag tog lite fel marginaler och fick några dåliga studsar på det, men annars var spelet väldigt bra.

Nästa EM snart

Lag-EM tog slut i lördags, men det blir ingen rast och ingen ro för Matilda Jonsson. Snart väntar nästa mästerskap: individuella EM.

– Jag åker till Italien om en vecka, säger hon.

Och självförtroendet är det inget fel på efter förra veckans succé.

– Nån måste ju vinna, så jag känner att ”varför skulle det inte kunna vara jag?”. Jag har förhoppningar på att jag kan leverera bra golf, och kanske ta en medalj, säger Matilda Jonsson.

Artikeltaggar

GolfMatilda Jonsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.