Sex av tio pensionärer i Örebro län får inkomstpensionstillägg

Ekonomi
PUBLICERAD:
Majoriteten av pensionärer kommer att få ta del av det nya inkomstpensionstillägget.
Foto: Hasse Holmberg

Riksdagen har beslutat att höja pensionerna genom att införa ett inkomstpensionstillägg. Syftet är att människor som har arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars skulle få.

Det handlar om ett tillägg till den allmänna pensionen på mellan 0 och 600 kronor i månaden före skatt. För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor före skatt.

När det nya inkomstpensionstillägget kommer att börja betalas ut i höst är det ungefär 41 000 av Örebro läns 66 000 pensionärer som kommer att få tillägget. Av dem är det 32 procent som får maxbeloppet på 600 kronor före skatt. Det visar Pensionsmyndighetens prognoser.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.