Hoppa till huvudinnehållet

Pandemin inte över - fler unga behöver boka tid

Publicerad:
Verksamhetschef Sofia Sedin och platschef Anna-Lena Kjellgren vill att fler unga ska vaccinera sig.
Verksamhetschef Sofia Sedin och platschef Anna-Lena Kjellgren vill att fler unga ska vaccinera sig. Foto: Samarth Katiyar

Varannan person i åldern 18-24 har fått en första dos av vaccin i Karlskoga, Degerfors och Laxå. Men trots det uppmanar nu de ansvariga på vaccinmottagningen i Karlskoga att fler ska boka tid.

– Även om vi har lågsmittspridning betyder det inte att vi är i mål. Vi måste fortfarande vaccinera alla för att bli av med pandemin. Smittan sprids framförallt hos den yngre befolkningen och nu när delta varianten ökar är det ännu viktigare, äger Sofia Sedin, verksamhetschef på vaccinmottagningen.

Hälften fått första dos

Folkhälsomyndighetens undersökning om acceptans för vaccination mot covid-19 visar att 87 procent av alla tillfrågade i åldersgruppen 16-19 år vill vaccinera sig. Trots det har var fjärde person i Örebro län fått sin första dos. Så ser siffrorna ut även i andra delar av landet. Intresset är lågt med andra ord.

Förra vecka öppnade vaccinationsbokningarna för alla som är 18 år eller äldre. Hittills har man vaccinerat 50 procent av alla som är 18-24 år i Karlskoga, Degerfors och Laxå. Trots att halva befolkningen är vaccinerad i den specifika åldersgruppen anser Anna-Lena Kjellgren, platschefen på vaccinmottagningen i Karlskoga, att de hade kunnat vaccinera fler.

Platschef Anna-Lena Kjellgren
Platschef Anna-Lena Kjellgren Foto: Samarth Katiyar

– Den här veckan har vi öppet för de som ska ha första dosen. Om alla hade kommit, som är kvar, hade vi vaccinerat färdigt alla i den åldersgruppen. Å andra sidan är det semesterveckor nu, jag tror att väldigt många är borta och har därför inte kunnat vaccinera sig, säger hon.

Svårt att nå vissa

Både Sedin och Kjellgren berättar att det är svårt att nå ut till den unga befolkningen. De anser att det är krångligt i och med att de traditionella medierna inte faller unga i smak.

– Vi har försökt att informera dem via sociala medier och genom mun-till-mun principen. Det känns som att det har blivit en spridning, säger Sofia Sedin.

Verksamhetschef Sofia Sedin
Verksamhetschef Sofia Sedin Foto: Samarth Katiyar

Man har också använt sig av tv och affischer på gator och vid snabbmatsrestauranger där unga rör sig. Kjellgren berättar att de lättade restriktionerna spelar en roll huruvida man ställer sig till vaccinfrågan.

– Vi har börjat släppa restriktioner och de tror kanske att vi inte behöver vaccin för att de lättas. Men antal covidfall kan stiga igen. Det är väldigt få som har fullgott skydd och det sprids främst bland de yngre, säger hon.

Ytterligare en grupp som är svåra att nå är utlandsfödda. Kjellgren menar att även om information finns på deras modersmål finns det en del som är analfabeter. Sprida information via andra har varit deras främsta verktyg och det har gett frukt.

– I går kom det en hel del som hade hört om vaccinationen från någon annan. Därför är det extra viktigt att ryktet går och det sprids, säger hon.

1500 kvar

Det finns många lediga tider under veckan och nästa vecka för vaccination. Man kan även vaccinera sig utan att boka tid.
Det finns många lediga tider under veckan och nästa vecka för vaccination. Man kan även vaccinera sig utan att boka tid. Foto: Samarth Katiyar

I dagsläget är det 1500 som fortfarande behöver ta sin första dos bland de yngre, 18-24 år. Förhoppningen är att de som är borta bokar tid för vaccineringen så fort de är hemma, berättar Kjellgren och Sedin. Och som restriktionerna ser ut i dag är det allt svårare, men framför allt dyrare, att resa utomlands utan att vara fullvaccinerad.

– Jag har svårt att tro att de sitter hemma och chillar när de vet att möjligheten finns för vaccination. Om man vill resa behöver man ta vaccin, säger Anna-Lena Kjellgren.

Artikeltaggar

DegerforsKarlskogaLaxåVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.