Anita Bohl: Goda vanor är inte fy skam!

Familj
PUBLICERAD:
Dåligt samvete är lätt att få.

Det kan räcka med några få ord, som motion och träning till exempel. Det är sådant som många ägnar sig åt och andra bara har åsikter om. Från medicinskt håll får vi ofta höra att vi ska röra på oss och helst dagligen. Det har en direkt inverkan på vår hälsa och vårt välbefinnande. Mår själen dåligt, kan det ibland vara bättre att ta en promenad än att vila. Under pandemin har vi 70-plusare fått rekommendationen att gå ut varje dag, röra på oss och träffas utomhus. För den som redan har vanan blev det här knappast något problem. När det väl har blivit en vana, blir det till och med ett behov. Man måste bara få komma ut!

Ovanor är det också gott om, det vill säga dåliga vanor. Sedan en tid tillbaka har jag tränat på att få bort en sådan, eller åtminstone minimera den. Det är vanan att skjuta upp saker, som inte måste göras omedelbart. Jag vet att jag är i gott sällskap, vi är alldeles för många. Jag har nämligen upptäckt att det, som vi förlägger till sedan, det händer sällan. Mycket av det vi skjuter upp blir aldrig av och det är sorgligt. Det där samtalet vi skulle ringa eller besöket som vi lovade någon. Tiden går och så känns det inte lika naturligt längre. Det var ju så längesen, och så försvinner det tillfället. Det gäller lika ofta saker vi skulle göra hemma. Pärmar som börjar bli allt tjockare, kläder som inte använts på åratal, skrymslen och vrår som inte städats på länge. Hur ska man få fason på allt det där? Vi är ju ”bara människor”.

Ofta har det gått ganska lång tid innan vi upptäcker det här. Då måste det också få ta lite tid att ändra på. Det går inte på en dag, men det går. Jag är övertygad om att vi mår bättre om vi tar tag i saker och bestämmer nu eller när. Då behöver det inte bli ett berg, som känns näst intill omöjligt att ta sig över. Med lite möda kan vi skaffa oss nya vanor. Det vi gör tillräckligt ofta och regelbundet blir till rutin, och sedan går det nästan av sig självt. Det låter kanske lite tråkigt och präktigt, men jag tror Cicero hade rätt när han sa att vanans makt är stor. Dessutom upplever jag att det ger en viss stabilitet och glädje åt vardagen, och vardagar har vi gott om!

Anita Bohl

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.