Hoppa till huvudinnehållet

Brand i elbilar är ett problem - avger mycket giftig gas

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Brand i elbilar kan vara mycket farligt då branden avger giftig gas.
Brand i elbilar kan vara mycket farligt då branden avger giftig gas. Foto: Peter Hallbäck

Vid 20-tiden i måndags larmades räddningstjänsten ut på en bilbrand på E18 i höjd med Immetorp. Det var en elbil som tagit eld och räddningstjänsten rekommenderas att låta bilen brinna upp på grund av den giftiga röken.

På grund av skogsbranden upp vid Loka i tisdags så larmades räddningstjänsten från Kristinehamn ut till bilbranden i Immetorp. När styrkan var framme hade bilen brunnit upp.

SOS Alarm gick ut och varnade andra bilar för att ha ventilationen på när de körde förbi.

Magnus Bollmenäs är styrkeledare i Kristinehamn.

– Bilen ska ha kommit från verkstaden så något var väl fel. Bilen brann upp totalt.

När en elbil börjar brinna så avger de fluorvätesyra.

– Det är ett riktigt rävgift. Står vi i röken så kan röken gå igenom våra skyddskläder och in i kroppen vilken kan göra oss väldigt sjuka. Våra rekommendationer är att när en elbil är övertänd så ska vi låta den brinna färdigt och vi ska hålla oss undan och skydda det som är runt. Ska vi vara nära så ska vi se till att ha vinden ryggen. Man har även pratat om att vi ska ha våra fläktar med oss.

Han säger att det inte finns något bra sätt att släcka bilarna.

– Elbilarna blir bara fler och fler och vi hänger inte riktigt med. Vi försöker hitta system hur vi ska lösa problemet på bästa sätt i olika miljöer. Är det inomhus? Hur gör vi då? För de brinner väldigt mycket. De är svåra att släcka med vatten. Men vi kommer lära oss det här också, säger Magnus Bollmenäs.

Artikeltaggar

BilbränderBrott & blåljusImmetorpKristinehamnLokaSOS Alarm

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.