Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogas första vindsurfingskola: ”Fantastiskt roligt”

Publicerad:
Strålande sol, men lite dåligt med vind i seglen under onsdagsförmiddagen.
Strålande sol, men lite dåligt med vind i seglen under onsdagsförmiddagen. Foto: Eric Hellqvist

Karlskoga Segelsällskap har i år en vindsurfingskola vid Näset för första gången. Från tisdag till torsdag samlas ungdomar i åldrarna 10-17 för att prova på.

– Det har varit roligare än jag trodde, säger Björn Nyberg, som är en av deltagarna.

Björn, som är 13 år, och kompisarna Kevin Spelling, 12, och Oliver Frodell, 10, har inte provat vindsurfing tidigare och tycker att veckan har varit rolig hittills. Alla tre är vana med optimistjolle men får nu prova på något nytt.

– Vindsurfing är roligast. Det går nästan fortast. Men helst vill jag åka motorbåt, säger Björn, som gillar fart.

Kevin och Oliver tycker fortfarande att optimistjolle är roligast, men har bara hunnit med att prova vindsurfing under tisdagen.

Totalt deltar åtta ungdomar i vindsurfingskolan, och deltagarna bjöds under onsdagsförmiddagen på strålande väder vid Näset. Däremot var inte vinden optimal.

– Det har varit lite dålig vind. I morgon, torsdag, ska det blåsa mer, säger instruktören Flavio Henriksson, som är imponerad av deltagarna och tycker att de lär sig snabbt trots att de är nybörjare.

Henriksson bor i Kristinehamn och är instruktör tillsammans med sin dotter Marina. Karlskoga Segelsällskaps kassör Magnus Olofsson är den som har arrangerat sommarskolan.

Idén fick Olofsson efter att möjligheten att söka aktivitetsbidrag dök upp, samtidigt som han har sett att många kitesurfar och vindsurfar på stränderna i Sandviken.

– Vi passade på och sökte, och fick, bidrag för den här verksamheten och så anordnade vi den här skolan i hopp om att fler skulle bli intresserade eftersom vi har de här fantastiska möjligheterna här i stan, säger Olofsson.

– Vi skickade ut en förfrågan om det var någon som var sugen på att hitta på något i klubbens regi, och då hörde Flavio av sig, säger Olofsson.

Som kassör och anordnare tycker Olofsson att det är kul att kunna arrangera något nytt. Vanligtvis anordnas bara en segelskola för optimistjolle varje sommar.

– Utan bidraget hade det inte gått att anordna vindsurfingskolan. Via bidraget har vi också kunnat köpa in en vindsurfingutrustning, så om det är någon som vill fortsätta sen så finns det grejer att låna nu, vilket är fantastiskt roligt, säger han.

Hoppas fler får prova på

Vindsurfingskolan, och jolleskolan som startar vecka 32, är två välkomna aktiviteter under det annars ganska händelsefattiga året för segelklubben.

– Det tråkiga är att inte kunna ha en kontinuerlig verksamhet varje vecka. Men det beror på ledarbrist och brist på ideell hjälp, det hade varit kul att få snurr på det.

– Men vi ser ju tyvärr med seglingen, överallt egentligen, att den håller på att dö ut, säger Olofsson, som gärna ser att ungdomar får chansen att prova på olika saker och aktiviteter i skolan.

– Det är många som inte vågar komma och vara med om de inte har fått prova först, säger han.

De åtta deltagarna som väl har fått prova under vindsurfingskolans första dagar var nöjda under onsdagsförmiddagen.

– Mamma släpade med mig hit. Det var mycket roligare än jag trodde, säger Björn Nyberg.

Kevin Spelling, Oliver Frodell och Björn Nyberg såg fram emot vindsurfingskolans andra dag under onsdagen.
Kevin Spelling, Oliver Frodell och Björn Nyberg såg fram emot vindsurfingskolans andra dag under onsdagen. Foto: Eric Hellqvist
Instruktören Marina Henriksson, till vänster, och deltagarna på den första vindsurfingskolan.
Instruktören Marina Henriksson, till vänster, och deltagarna på den första vindsurfingskolan. Foto: Eric Hellqvist

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga SegelsällskapMagnus OlofssonNäsetSegling

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.