Hoppa till huvudinnehållet

SM-silver för Karlskogabon: ”Nöjd och glad”

Publicerad:
Foto: Jonas Rundblad

Karlskogabon Lisa Larsson var uppe i Sollefteå och tävlade i bruks-SM. Hon slutade på en andra plats vilket gav ett SM-silver, en plats som hon är väldigt nöjd med sett till förutsättningarna och förberedelserna.

– Utifrån förutsättningarna som har varit i år är jag toppen stolt över min hund. Det var svåra väderförhållanden i år, det var varmt, kvavt och det blåste mycket uppe i Norrland. Så i helhet är jag nöjd med vår prestation och samtidigt glad att de kunde arrangera SM i år, säger Lisa Larsson.

Lisa Larsson tävlade i IGP-grenen som i sin tur består av tre delgrenar, spår, lydnad och skydd. Spår-grenen går ut på att hunden ska leta efter föremål i spåret så noggrant som möjligt. Lydnad innebär att hunden ska ta till sig alla instruktioner och kommandon som Lisa ger denne, såsom gå på vänstersida om henne eller skicka fram hunden i full fart. Och den sista grenen, skydd, handlar om att fånga och bita en tjuv. Hunden ska med andra ord jaga, skälla och bita fast personen.

– Skydd är en fysisk tuff gren och med värmen blir den extra svår. Och det är samma sak med spår-grenen. I värmen förångas spåret vilket gör att information försvinner och dunstar mycket lättare i värmen. Det blir mindre dofter för hunden att följa, säger hon om svårigheterna med SM-tävlandet i år.

Nästa steg för Lisa och hennes hund är att representera Sverige i VM-sammanhang vilket hon är van vid. Hon tävlade i VM året innan pandemin slog till och nu siktar hon på nästa VM.

– Vi hade varit uttagna till landslaget men VM för i år är inställt men min förhoppning är att vi ska kvala oss in till VM nästa år, säger en glad Lisa Larsson.

Artikeltaggar

HundsportKarlskogaLisa LarssonNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.