Hoppa till huvudinnehållet

Arbetet med att räta upp gravstenarna har påbörjats

Publicerad:
En av gravstenarna på Östra kyrkogården som rätats upp. Foto: Anders Persson

Arbetet med att räta upp stenarna på Östra kyrkogården har påbörjats. Men även om stenarna rätats upp så ska de även drag- och trycktestas.

Tidningen fick i våras samtal från personer som undrade varför många gravstenar på Östra kyrkogården lutade. Några låg till och med på marken.

Instabila och fallande gravstenar är dels en arbetsmiljörisk för personal på kyrkogården, dels en säkerhetsfråga för besökare.

Nu har arbetet, som egentligen pågår varje år, kommit i gång och sten efter sten har rätats upp. Men många stenar lutar fortfarande.

Lerjord

Den kalla vintern och lerjorden på kyrkogården ställer till det och det här händer till och från.

– Det här är inget nytt för oss som jobbat här länge. Det händer ibland, säger Dan Collin, fastighets- och kyrkogårdschef i Karlskoga församling.

Kyrkogårdspersonalen har rätat upp stenarna med ett spett, sedan har de grävt och fyllt på med grus runt om. Rader där stenarna tidigare lutade står nu i lod. Men mycket arbete återstår.

– Det finns två delar i att arbeta med gravstenarna. Det ena är den visuella biten. Det håller vi på med nu.

Tryck- och dragtest

Även om stenarna rätats upp, så är det inte säkert att de klarar ett tryck- och dragtest.

– Men det arbetet ligger nere nu under semestertider och vi återupptar testandet i augusti, säger Dan Collin.

Många stenar har rätats upp vid Östra kyrkogården.
Många stenar har rätats upp vid Östra kyrkogården. Foto: Anders Persson

Karlskoga församling drag- och trycktestar stenarna var femte år så att inte stenarna utgör någon fara för besökarna eller för de anställda.

– Nu går vi över gravstenarna igen och ser över hur de ser ut.

Att räta upp stenarna är egentligen inte kyrkans ansvar, den ligger hos gravrättsinnehavaren.

Tar kontakt

Om en sten inte klara testen så kontaktas gravrättsinnehavaren.

– Vi har beslutat om en kostnad som vi tar ut för att åtgärda de här stenarna på 1 200 kronor. En del valde att vi ska åtgärda stenarna och en del åtgärdade det själva. Vi gör även en gravsyn varje år där vi går runt och ser hur gravar sköts och där ser vi om de är skötta eller inte. Vi ser om någon varit där och skött stenen eller odlat något. Om inte, då är graven ovårdad, berättar Dan Collin.

Artikeltaggar

Dan CollinKarlskogaKarlskoga församlingÖstra KyrkogårdenSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.