En elev på en grundskola i Karlskoga har utsatts för kränkande behandlingar vid flera tillfällen. Nu kräver Barn- och elevombudet att kommunen vidtar åtgärder i arbetet när elever utsätts för kränkande behandling.
Den berörda eleven ska vid ett flertal tillfällen ha utsatts både fysiskt och verbalt.
– Jag är inte insatt i just det här fallet, men det är ju hemskt när en elev blir utsatt. När vi ser något så måste vi arbeta med att se till att det inte händer igen, säger Anna-Lena Sandell, tillförordnad skolchef.
Inte utrett tillräckligt
Barn- och elevombudet, som har granskat fallet, anser att skolan inte har utrett uppgifter i tillräcklig omfattning om elevens upplevelse av att dagligen ha blivit utsatt för kränkande behandling.
Personalen, som fått del av uppgifterna, har inte heller alltid skyndsamt anmält detta till rektorn. Därför anser de att kommunen brustit i sin anmälningsskyldighet.
– Generellt kan det vara så att personalen kanske går in och försöker lösa själva problemet, men missar ibland att anmäla det vidare, säger Anna-Lena Sandell.
Digitalt system
Hon berättar att de har ett digitalt system där de ska anmäla upplevda kränkningar.
– När personalen får kännedom om något är det viktigt att de direkt gör en anmälan i systemet. Sedan kan man utreda om det handlade om en kränkning eller inte. Vi måste hela tiden hålla oss ajour så det inte glöms bort.
"Okej att vara olika"
Enligt beslutet har kommunen vidtagit ett antal åtgärder för att motverka kränkande behandling mot eleven. Bland annat genom samtal och organisatoriska förändringar.
– Kränkningar förekommer, det kommer det alltid att göra, men vi måste försöka minimera det. Det här är något som hela skolan, men framför allt elevhälsan, ska jobba med, säger Sandell.
Kommunen måste nu redovisa åtgärder till Barn- och elevombudet om hur de skyndsamt ska arbeta med att utreda omständigheterna kring upplevda kränkningar, samt se till att personalen anmäler sådana uppgifter till rektorn.
Senast den 15 oktober 2021 ska kommunen ha inkommit med åtgärderna.