Hoppa till huvudinnehållet

Stor efterfrågan på lus- och vårtmedel inför skolstarten

Publicerad:
Försäljning av lus- och vårtmedel ökar i samband med skolstarten, det visar Apotek Hjärtats försäljningsstatistik för åren 2017–2020.
Försäljning av lus- och vårtmedel ökar i samband med skolstarten, det visar Apotek Hjärtats försäljningsstatistik för åren 2017–2020. Foto: Hasse Holmberg / TT

Försäljning av lus- och vårtmedel ökar i samband med skolstarten, det visar Apotek Hjärtats försäljningsstatistik för åren 2017–2020.

– Vi ser en tydligt ökad efterfrågan på luskammar och medel mot hårlöss men även mot hand- och fotvårtor i samband med terminsstarten, säger Annika Svedberg, chefsapotekare vid Apotek Hjärtat.

Statistiken visar att under 2017–2020 säljer Apotek Hjärtat 60 procent mer lössmedel i augusti och september än under andra sommarmånaderna.

Anledningen till den ökade försäljningen beror på att löss förökar sig snabbare under sommaren samtidigt som barn träffar sina klasskamrater på nära håll för att leka tillsammans. I situationer som sådana är det lätt att de sprider sig till andra barn då det är lätt för löss att klättra från ett hårstrå till ett annat.

Vårtmedel är också eftertraktade

Även produkter för behandling av vårtor ser en liknande trend. Under juni till augusti är försäljningen 55 procent högre än under andra månaderna på året.

Det som lockar just vårtor, på såväl händer som fötter, är virus som sprids genom hudkontakt. Men de kan även smitta via våta golv i duschar eller omklädningsrum. Även om vårtor är helt ofarliga och försvinner oftast med tiden kan det ibland ta lite längre tid.

Därför uppmanar nu chefsapotekare vid Apotek Hjärtat att man ska vara väl förberedd inför säsongen.

– Var förberedd genom att ha en luskam hemma och försök att använda badtofflor i omklädningsrummet för att undvika vårtor, säger Annika Svedberg.

Fakta

Tips för att minska löss och vårtor hos barn

- Rengör och dela inte kammar, borstar och kepsar/mössor

- Fläta gärna håret på barn med långt hår

- Luskamma ditt barn om det går löss på förskolan och/eller skolan

- Undvik barn att låna handdukar och skor från skolkamrater

- Införskaffa ett par badtofflor till barn att ha i omklädningsrummet och i duschen på gymnastiken eller i badhuset.

- Har du fotvårtor som ömmar finns avlastande plåster och filtringar som hjälper

Artikeltaggar

LantbrukVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.