Hoppa till huvudinnehållet

Maxximus vill bli historisk svensk

Publicerad:

Inför sista deltävlingarna i årets SM i roadracing ligger Maxximus Vikingasköld på femte plats med mersmak. Sedan väntar internationella tävlingar. Men siktet är ännu högre i framtiden.

– Om fem år ska jag ha kvalat in till Grand Prix, säger supertalangen.

Maxximus Vikingasköld utmanar om SM-guldet och sedan väntar internationella tävlingar.
Maxximus Vikingasköld utmanar om SM-guldet och sedan väntar internationella tävlingar. Foto: Chris D Magnusson

Han är 13 år gammal och har kört roadracing i ett par år. Trots det är Maxximus Vikingasköld med och kämpar om en medalj i årets SM.

– Jag har varit på pallen i två av deltävlingarna och nu ligger jag femma. Så det är naturligt att sikta på en sådan, säger Maximus som tävlar i Supersport 300-kategorin.

Maxximua Vikingasköld på sin Yamaha siktar på pallen i årets SM-serie.
Maxximua Vikingasköld på sin Yamaha siktar på pallen i årets SM-serie. Foto: Privat

Detta trots att han bara kört Road Racing i ett år efter att ha fått dispens att börja köra som elvaåring i april förra året samt tävla när han hade fyllt 12 år.

Avgörs på Anderstorp

Koncentrationen ligger följdaktligen för närvarande på de två kommande tävlingarna, dels på Gelleråsens arena i Karlskoga sista juli och första augusti och sedan finalen på Anderstorp drygt en månad senare.

Säsongen tar inte slut där och för Maxximus innebär det två stora tävlingar och utmaningar. VM i Spanien i september och det öppna brittiska mästerskapet i oktober.

Stor uppbackning

– Mästerskapet i England är större än EM. De som är med där är jätteduktiga så det blir tufft men roligt. Dessutom är arenan tre gånger så stor som Anderstorp.

Maxximus Vikingaskölds talang och framgångar sin ålder till trots gör att hans framfart väckt stor uppmärksamhet. Bland annat är han yngst någonsin i racingstallet Yamaha SBK Team Scandinavia i vilket han får stor uppbackning både sportsligt.

Vågar gasa på

Att Maxximus är både målmedveten och mogen samt orädd, råder det ingen tvekan om.

– Jag tränar väldigt mycket, men det är inte för att jag måste det utan för att roadracing är det roligaste jag vet.

Drömmer om att bli historisk

Han beskriver sig som en förare som vågar gasa på, som fortast har han kört i 230 kilometer i timmen, och inte är rädd för att krascha:

– Jag har många framtidsdrömmar och om fem år vill jag köra GP-serien. Nu finns det ingen svensk som gör det och kanske skulle jag bli den yngsta någonsin.

Intervjuer på engelska

Förutom träning och tävlande har han mest ägnat sommaren åt att åka båt och umgås med sina vänner.

Till hösten börjar Maxximus Vikingasköld på Nordic International-skolan i Karlstad. Även det ett målmedvetet val.

– När jag ska åka ut i världen och tävla måste jag kunna prata engelska. Då kommer jag kunna svara bättre om det är en engelsk journalist till exempel, säger Maxximus och ler.

Artikeltaggar

FilipstadMaxximus VikingasköldRoadracing

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.