Hoppa till huvudinnehållet

Bike Week drar i gång på Gelleråsen – med publik till helgen

Publicerad:
Richard Göransson och Filip Backlund inför 2019 års Bike Week på Gelleråsen. Arkivbild.
Richard Göransson och Filip Backlund inför 2019 års Bike Week på Gelleråsen. Arkivbild. Foto: Fredrk Erlandsson

Under veckan arrangeras årets Bike Week på Gelleråsen, och för första gången på länge blir det med publik i helgen.

– 600 åskådare per dag får vi ta in. För de som kör är det ju jättekul, säger Gelleråsens vd Richard Göransson.

Bike Week inleds med Trackdays med Filip Backlund och hans team under måndag och tisdag och fortsätter med en träningsdag under onsdagen.

På torsdag börjar Svenska Endurancecupen och i helgen själva SM-tävlingarna.

– På fredag är det officiell träning inför SM och lördag-söndag är det kval på förmiddagarna och race på eftermiddagarna, säger Göransson.

Klasserna som körs då är Moto3, Superstock 600 och Superbike 1000.

Beskedet om att publik får komma in kom i slutet av förra veckan. Förhoppningen är att ett par hundra åskådare ska ta plats i helgen.

– Det är inga jättemängder som har beställt biljetter än så länge. Motorcykel är väl ingen stor publiksport tyvärr, men kan vi nå halvvägs är jag nöjd, säger Göransson, som dock reserverar sig lite för väderprognosen.

Normalt sett skulle det norska mästerskapet ha varit en del av Bike Week på Gelleråsen i år, men precis som förra året är det inställt.

Karlskogingen Dennis Sätterman, som förra året ställde upp i endurance, finns inte heller med i startlistan.

Supertalang

I superbikeklassen kommer däremot Karlskogabekante Sebastian Öbom vara med, och i Supersport 300 supertalangen Maxximus Vikingasköld från Filipstad.

Ända sedan de nya restriktionslättnaderna kom i början av juli har siktet varit inställt på att få ta in publik även under Kanonloppet 20-22 augusti.

600 åskådare ser ut att få komma in då också, men den låga siffran är inte optimal för det som är den årliga höjdpunkten på Gelleråsen.

– Det är väl roligast för de tävlande, att de får slippa tävla inför tomma läktare. Det är ju kul att det sakta börjar öppna upp nu i alla fall, men 600 åskådare blir ju liksom ingen stor grej, säger Göransson, och tillägger att förarna kommer få förtur till biljetterna den helgen.

– Om det kommer släppas till allmänheten eller inte är oklart. Alla tävlande kommer ha förtur på biljetter, till sina sponsorer och liknande. Så de har fram till 1 augusti på sig att beställa och de biljetter som i så fall blir kvar kan beställas av allmänheten.

Senast det fanns publik under Bike Week var 2019. Arkivbild.
Senast det fanns publik under Bike Week var 2019. Arkivbild. Foto: Jonas Griberg

Artikeltaggar

GelleråsenGelleråsens motorbanaRichard GöranssonRoadracing

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.