Hoppa till huvudinnehållet

Jätteundersökningen: De butikerna hanterade pandemins effekter bäst

Publicerad:
Lars Witell, professor i företagsekonomi på Karlstad universitet, har forskat på hur kunder ser på företagens innovationsförmåga under pandemin.
Lars Witell, professor i företagsekonomi på Karlstad universitet, har forskat på hur kunder ser på företagens innovationsförmåga under pandemin. Foto: Karlstads universitet

Under pandemin har behovet för butiker att ställa om och anpassa verksamheten så att kunderna känner sig trygga varit stort.

Coop, Ica, Ikea, Hemköp och Lindex är de butiker som kunderna tycker lyckats bäst, enligt en undersökning från Karlstads universitet.

Kunderna fick svara på hur de upplevt att handeln lyckats hantera pandemins effekter och skapa trygghet vid besök i fysiska butiker eller online.

– Ökat fokus på e-handel, bättre skyltning, plexiglas vid kassorna och tydliga flöden genom butikerna är några åtgärder som gjorts och som uppskattats av kunderna, säger Lars Witell, professor i företagsekonomi.

Pandemin har slagit hårt och ojämnt mot handelsföretagen. Försäljningen av dagligvaruhandeln och möbelhandeln har ökat, samtidigt som försäljningen inom klädhandeln har minskat.

– Det har varit en hög efterfrågan på livsmedel och möbler under pandemin, vilket gör att de har varit i störst behov av att ställa om. Det är också dem som fått bättre betyg.

– Coop och Ica är de företag som hamnade i topp. Sedan fick Ikea, Hemköp och Lindex bra omdöme. Lindex sticker ut, de tillhör klädhandeln, en bransch som haft det tufft under pandemin.

  • Foto: Lisa Olaison

Förändringar som syns

De företag som fått bra betyg har gjort förändringar som kunden ser.

– Ser människor att förändringar skett i butiksmiljön så kommer de känna sig tryggare. Ändrar företaget något på lagret ser inte kunden det och känner ingen extra trygghet.

Restriktionerna har bytt av varandra under pandemin, det har varit en omvärld i ständig förändring för handeln.

– Det har varit en stor utmaning för företagen att ställa om vid varje ny restriktion. Det har varit en jättestor omställning och de har gjort så gott de kunnat. Vi har bara undersökt stora nationella varumärken, du kan tänka dig hur det varit för en obunden handlare som inte har stöd av en stor central organisation, avslutar Lars Witell.

Malin Nord, 30 år, hade velat att butikerna höll fler kassor öppna. Hon upplever ofta trängsel just vid kassorna.
Malin Nord, 30 år, hade velat att butikerna höll fler kassor öppna. Hon upplever ofta trängsel just vid kassorna. Foto: Tommy Andersson

Hur bra tycker du att butikerna lyckats anpassa sina verksamheter?

– Generellt sett bra, men jag tänkte faktiskt här inne nu att det inte är lika mycket anpassat längre. De hade inte öppet så många kassor till exempel, så jag stod och trängdes ganska länge. Det var superlånga köer, så lite har de släppt på det, säger Malin Nordh, 30 år.

– Det är ganska bra, plexiglaset är bra, Ella Nyström, 19 år.

– I affären har jag inte märkt av så mycket. Men det är svårt för butikerna att lösa, för det är trånga gångar mellan hyllorna, säger Linnéa Hulphers, 18 år.

Vad tycker du att de gjort bra?

– Handsprit på många ställen, säger Malin Nordh.

Så här gjordes undersökningen

I en nationell undersökning fick 6000 kunder ranka innovationsgraden hos ett 30-tal nationella varumärken inom handel. Studien är gjord av Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

Artikeltaggar

CoopCoronavirusetDagligvaruhandelForskningHandelHemköpIcaIkeaKarlstadKarlstads universitetLindexMöblerSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.