Hoppa till huvudinnehållet

Ny gren testades under skytteskolan i Degerfors

Publicerad:
Kevin Van, närmast kameran, och Isak Lundell, testade target sprint i Degerfors. Foto: Rasmus Isaksson

I går söndag och i dag måndag anordnande Degerfors skytteförening en skytteskola, där barn och ungdomar fick testa på två olika grenar. Under måndagen stod den helt nya grenen ”target sprint” på schemat.

– Det är som skidskytte, säger Mattias Lundell, ungdomsledare i Degerfors skytteförening

2019 anordnade Degerfors skytteförening en skytteskola, när de som många andra föreningar fick frågan av kommunen om de ville arrangera något för barn och ungdomar. Då fick deltagarna testa grenen 50 meter korthåll i Råbäck.

– Den var jättepopulär. Förra året blev det inget på grund av corona och i år kom frågan igen. Och det är klart att vi också vill vara med och bidra och hitta på något kul, för det är inte alla barn och ungdomar som gillar lagsporter, säger Mattias Lundell.

Under söndagen fick deltagarna återigen testa 50 meter korthåll, men under måndagen bjöds det på en helt ny gren för alla, även arrangören själv: target sprint.

– Förra året fick vi bistånd från Värmlands idrottsförbund till just den här target sprinten, som är väldigt nytt. Det var ett försöksprojekt, för skytte generellt är en stillasittande eller stillastående sport. Då hämtade man inspiration från skidskyttet, som är svårt för ungdomar att komma i gång med eftersom du måste ha ett ställe med spår att träna på och snö, som är en bristvara i Sverige idag.

”Kan modifiera”

I skidskytte skjuter åkarna på 50 meters avstånd och med krutvapen, medan atleterna i target sprint använder sig av luftgevär från tio meter.

– Du springer 400 meter, skjuter ned prickarna, löper, skjuter ned prickarna och tar sedan en sista löprunda. Men förbundet har sagt att ”Nu ska vi försöka få barn och ungdomar att gilla det här och röra på sig och kombinera skyttet med löpning”, så vi kan anpassa det lite själva, säger Mattias Lundell.

– Om man har barn, eller vuxna, som inte är så löpstarka kan man göra burpees under 30 sekunder eller hoppa hopprep i stället. Eller göra som vi, dra ned banan till 200 meter. Man kan modifiera det utifrån vilka som ska komma och skjuta.

En av fem prickar nere. Det tog inte lång tid innan alla var det.
En av fem prickar nere. Det tog inte lång tid innan alla var det. Foto: Rasmus Isaksson

Totalt ska fem prickar skjutas ned, precis som i skidskytte. Skillnaden i target sprint är att skytten har 15 skott på sig, innan det blir en straffrunda för varje prick som är kvar.

Svensk mästare med

En av de som var med och provade target sprint var Isak Lundell, som vunnit guld i ungdoms-SM i skytte.

– Jag har kört (target sprint) en gång tidigare. Det är jobbigt att springa men det är kul, säger han.

Och om det blir en fortsättning för honom inom grenen:

– Det är väldigt jobbigt, du måste ha bra kondition. Man måste springa tre gånger och skjuta två. Men det är väldigt kul, så vi får se.

En sak som är säker är i alla fall att Degerfors skytteförening kommer att fortsätta med target sprint.

– Tanken är att det här ska bli en träningsform. Vi har luftgevärssäsongen, som generellt sett är från mitten på september fram till slutet på april, när vädret börjar tillåta. Då kliver vi ut och då blir det inget tio metersskytte egentligen i hallarna. Då är det 50 meter korthåll eller 300 meter som gäller och då kommer det här också att bli en del av det. Så förhoppningsvis kommer vi att börja varva med target sprint, säger Mattias Lundell.

Isak Lundell och Kevin Van ger sig iväg på sin första löprunda när de provade den nya grenen target sprint.
Isak Lundell och Kevin Van ger sig iväg på sin första löprunda när de provade den nya grenen target sprint. Foto: Rasmus Isaksson
Degerfors Skytteförening anordnade en skytteskola, söndag och måndag.
Från vänster bak: Jimmy Norgren, Mattias Lundell (båda ungdomsledare) och Helge Potila (ordförande)
Från vänster fram: Isak Lundell, Ian Sukuvaara och Kevin Van.
Degerfors Skytteförening anordnade en skytteskola, söndag och måndag. Från vänster bak: Jimmy Norgren, Mattias Lundell (båda ungdomsledare) och Helge Potila (ordförande) Från vänster fram: Isak Lundell, Ian Sukuvaara och Kevin Van. Foto: Rasmus Isaksson

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors skytteföreningIsak LundellMattias LundellSkytte

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.