Hoppa till huvudinnehållet

Dubbel pallplacering för Anton Eriksson Therus

Publicerad:
Anton Eriksson Therus med sina två pokaler från deltävlingarna i Västerås.
Anton Eriksson Therus med sina två pokaler från deltävlingarna i Västerås. Foto: Privat

Rallycrossens femte och sjätte SM-deltävling kördes i Västerås i helgen. För Karlskogingen Anton Eriksson Therus blev det dubbel pallplacering och ett välkommet formbesked efter en tidigare ganska jobbig säsong.

– Det har gått tungt än så länge så det var skönt att det äntligen fick släppa igen, säger han.

Deltävling 5 och 6 kördes under lördagen och söndagen och första dagen blev det en andraplats och under söndagen en tredjeplats.

– Det var skönt att få det att rulla på lite grann. Jag gjorde ett bra kval och fick många poäng hela vägen, så det var väldigt bra, säger Eriksson Therus.

Kvalet ger poäng till totalmästerskapet, precis som finalracen, så Eriksson Therus klättrade i och med helgen från en trettonde plats till en sjätteplats i totalen.

Inledningen av säsongen, med tävlingarna i Höljes och Piteå i maj och juni, har annars varit tung för Karlskogingen, som tog brons förra året och siktade ännu högre inför i år.

– Det har inte riktigt stämt alls. Väldigt varierande resultat där jag inte riktigt har fått till körningen.

– Jag har inte fått till det faktiskt, och börjar det lite dåligt får ju självförtroendet sig en törn och då är det svårt att släppa på ordentligt och våga köra fort. Men nu har vi fått lite mer självförtroende så det känns skönt.

Långt till medalj

Eriksson Therus har nu 21 poäng upp till medaljplats i totalmästerskapet. Chansen att nå dit finns, men han erkänner att det med bara en tävling kvar ser svårt ut.

– Det är bara en tävling kvar, i Arvika i augusti, så det ser ju lite tungt ut att kunna försvara medaljen från förra året, men jag ska försöka in i det sista och får ta lite risker helt enkelt.

Det som krävs är nästan att några av förarna framför honom har en poänglös helg i Arvika. Årets startfält är lite annorlunda jämfört med förra året och hittills har farten varit högre än förra året.

– Det är ungefär samma startfält som förra året, men det är några nya och någon som är med i toppen och kämpar. Så det är några fler som åker riktigt fort. Det är snäppet tuffare än förra året, säger Eriksson Therus, som i de tidigare deltävlingarna inte har nått finalracen.

I och med pallplatserna i Västerås har han nu hittat farten.

Kör på hemmabanan

Tävlingen i Arvika körs 13-15 augusti och förutom det positiva att han nu har hittat formen är det även Eriksson Therus hemmabana. Om målet med den sista tävlingen säger han:

– Jag känner mig väl förberedd och kan banan väl. Så det är ju att fokusera och ta så många poäng som möjligt under tävlingen.

– Jag får försöka ta lite risker helt enkelt. Försöka chansa lite grann, men man är ju lite beroende av att det ska gå dåligt för de andra för att kunna nå pallen i totalen. Men jag vill åtminstone avsluta fint och vinna tävlingen.

En tävlingsvinst skulle bli den första deltävlingssegern sedan premiären i Höljes förra året, då Eriksson Therus fick ställa sig högst upp på pallen.

Klassen han kör är 2150-klassen.

Artikeltaggar

Anton Eriksson TherusMotorsportRallycross

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.