Hoppa till huvudinnehållet

Judofiaskot fullbordat: "Det var nu eller aldrig"

Publicerad:
En besviken Anna Bernholm efter förlusten i OS-åttondelsfinalen i judo mot Alice Bellandi, Italien.
En besviken Anna Bernholm efter förlusten i OS-åttondelsfinalen i judo mot Alice Bellandi, Italien. Foto: Henrik Montgomery/TT

Judolandslaget var aldrig nära en historisk svensk OS-medalj.

Efter det blågula fiaskot i Nippon Budokan kan det dröja länge innan drömmen blir verklighet, säger landslagschefen och Karlskogingen Robert Eriksson.

– Det var väl nu eller aldrig. Lyckades vi inte här, så vettefan om vi någonsin kommer göra det.

Det blev ett trist sista mästerskap för Robert Eriksson, som kliver av som landslagschef efter OS.

Anna Bernholm och Marcus Nyman fullbordade det svenska judomisslyckandet på onsdagen genom att åka ut i åttondelsfinal, precis som också Tommy Macias och Robin Pacek gjort tidigare i Tokyo.

Det är inte godkänt, medger Eriksson. Samtliga svenskar hade hoppats på medalj och nu var det inte ens nära.

– Att allihop åker ut i åttondelen, matchen före medaljmatcherna, det är jävligt snöpligt. De stred tappert men tyvärr räcker vi inte till. Det gör ont att inse det, det är tufft att få det i ansiktet. Vi räcker inte till när vi ska räcka till som mest, säger Robert Eriksson.

Sverige har aldrig tagit någon OS-medalj i judo. Men det var den här generationen som skulle göra det, säger Eriksson.

Oviss framtid

Bernholm, Nyman och Pacek har alla fyllt 30, Macias är 28. De senaste fem åren har de lagt grunden till det som skulle ge pallplatser i Japan, men nu är framtiden för svensk judo oviss.

TT: Kände du att den första OS-medaljen skulle komma i Tokyo?

– Det var väl nu eller aldrig. Lyckades vi inte efter det här, så vettefan om vi någonsin kommer göra det. Med den kapaciteten som det här gänget har och hur mycket de har kämpat, och hur länge de har hållit på … att de inte lyckas bärga medaljerna, det blir en tuff uppgift för nästa generation att ta över.

Anna Bernholm var åttondeseedad i 70-kilosklassen och värmländskan startade bra genom att besegra tunisiskan Nihel Landolsi på ippon, efter en matchavgörande fasthållning. Men i åttondelsfinalen mot italienskan Alice Bellandi tog det stopp. Bellandi vann med 1–0, efter att ha lyckats med ett kast i slutsekunderna.

"Hade högre förhoppningar"

Striden var över, förstod Anna Bernholm och låg länge kvar på mattan och stirrade med tom blick upp i den ikoniska kampsportsarenans åttkantiga tak.

– Det är svårt att beskriva (vad jag kände). Den här tävlingen har man laddat upp för så länge, och det var väl mest de tankarna som for genom huvudet där: den långa vägen hit. Jag hade såklart högre förhoppningar än att åka ut i andra omgången, säger Bernholm.

Det hade hela det svenska laget, säger hon.

– Det är klart att det är tråkigt att det inte har gått bättre för oss. Särskilt när vi har Tommy, som kom tvåa på VM för bara någon månad sedan och Marcus, som kom trea. Jag själv och Robin har också bra meriter, säger Anna Bernholm.

Efter Bernholms förlust var Marcus Nyman i herrarnas 90-kilosklass det sista svenska hoppet. Han vann sin första match mot Nantenaina Finesse från Seychellerna, på ippon, och ställdes sedan mot världsettan Nikoloz Sherazadishvili från Spanien.

VAR-granskning

Värsta tänkbara motstånd, sade Nyman inför åttondelsfinalen.

Men han gav den Georgienfödde spanjoren en riktig match. Nyman pressade Sherazadishvili till förlängning, tvingade världsettan att dra på sig två varningar (en tredje hade inneburit förlust) och hade bud på flera poäng. I slutet av ordinarie tid var han en videogranskning ifrån en kvartsfinal, men domaren bedömde att svenskens kast inte var tillräckligt för poäng.

– Det var riktigt nära, det blev motsvarigheten till fotbollens VAR. Men tydligen var det inget, säger Nyman.

– Men jag gav honom verkligen allt jag hade. Jag hade tuff lottning den här gången. Om jag hade gått förbi världsmästaren så hade jag haft ett riktigt bra läge. Nu var jag nära men det räckte inte.

Marcus Nymans tredje OS var med stor säkerhet också hans sista. Paris 2024 känns långt borta.

– Jag tror inte jag pallar det, alltså. Jag är nöjd så här. Jag har fått uppleva tre OS och kommer ha med mig det resten av livet.

Lasse Mannheimer/TT

Sveriges landslagschef i judo Robert Eriksson coachar Anna Bernholm i Nippon Budokan.
Sveriges landslagschef i judo Robert Eriksson coachar Anna Bernholm i Nippon Budokan. Foto: Henrik Montgomery/TT
Judokan Marcus Nyman efter att ha blivit utslagen i åttondelsfinalen mot Nikoloz Sherazadishvili, Spanien.
Judokan Marcus Nyman efter att ha blivit utslagen i åttondelsfinalen mot Nikoloz Sherazadishvili, Spanien. Foto: Henrik Montgomery/TT

Artikeltaggar

JudoRobert Eriksson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.