Hoppa till huvudinnehållet

Bike Week-grundaren tillbaka som mentor: ”Saknade depålivet”

Publicerad:
Fyrmannateamet från vänster – mamma Therése Hammarberg, Mike Luff, Fanny Hammarberg och Håkan Olsson.
Fyrmannateamet från vänster – mamma Therése Hammarberg, Mike Luff, Fanny Hammarberg och Håkan Olsson. Foto: Dennis Pavlovic

Mike Luff startade Bike Week under sin tid som ägare på Gelleråsen. Nu var han, för andra året i rad, med som mentor åt Fanny Hammarberg i SSP 300 och veckan blev sannerligen händelserik.

VM-föraren överlägsen när Bike Week avslutades: ”Bästa veckan på året”Karlskoga MF:s storlöfte kom tillbaka starkt efter kraschen

– Det är bara göra så här nu, sa Mike Luff och gjorde tecken mot "han däruppe" inför supersport 300-racet på söndagen.

Fanny Hammarberg, som kommer från Gävle men tävlar för Karlskoga MF, hade upplevt problem med stötdämpningen under hela veckan.

– Hur länge vi har hållit på? 1,5 timme i dag, tre–fyra timmar i går... Stötdämpningen är svår, det finns väldigt få experter. Jag kan analysera en bana, men jag kan inte sånt. Det är tur att Håkan är med.

Tiofaldige SM-guldvinnaren Håkan Olsson och mamma Therése ingår också i fyrmannateamet.

Luffs bön räckte – för andra dagen i rad.

"Har varit tufft"

Lördagens 13:e plats efter det struliga kvalet med en vurpa redan på andra varvet följdes upp av en 14:e plats i söndagens race.

– Det har varit tufft. Att åka in, ändra lite, åka ut, åka in, ändra... "Nu är det sämre – nu är det bättre"... Jag hade fortfarande lite problem nu på racet, men det var tillräckligt bra för att kunna prestera hyfsat i alla fall. Det var skönt med ett avslutat race till, säger Fanny.

Faktumet att hon bröt lillfingret i mitten av juni var bara veckans näst största bekymmer.

– Jag har köpt nya handskar med ett stöd, lillfingret och ringfingret sitter ihop och ger stöd till varandra. Jag använder inte lillfingret så mycket, det är när jag kopplar. Hade det varit bromsen hade det varit lite värre.

Fanny Hammarberg (11) håller undan för Loke Knudsen.
Fanny Hammarberg (11) håller undan för Loke Knudsen. Foto: Dennis Pavlovic

Fanny, 19, slutade elva i SSP 300 förra säsongen med en femteplats som bästa raceplacering.

Efter fem poäng från helgens tävlingar i Karlskoga ligger hon nu på 18:e plats i tabellen. Förhoppningarna var större men nu, med stötdämpningen nästintill på plats, hoppas hon att fullträffen ska komma i avslutningen på Anderstorp 10–11 september.

– Jag älskar fortfarande sporten. Jag tycker det är jättekul och jag vet ju att det är så här ibland. Det är värt det, de bra stunderna... Det är värt det helt enkelt, säger hon.

Flyttar till Schweiz

Mike Luff instämmer. När allt kommer omkring var det ju det här han saknade efter det att han och Lennart Bohlin sålde Gelleråsenverksamheten till Richard Göransson 2018.

– Min dotter Ronja kan ju inte börja köra igen, hon är tvåbarnsmamma nu! Jag saknade depålivet innan vi fick kontakt med Fanny. Nu trivs vi bra allihop och Fanny har bra potential.

– Hon ska läsa Hospitality management i Schweiz i höst. Det får bli ett sent val om nästa säsong, men det finns banor i Europa också. Hon pendlar ju fyra timmar hit, hennes närmaste bana, som det är nu. Det blir kanske ingen skillnad.

Hur känns det att Bike Week, din skapelse, rullar vidare?

– Det är en bra känsla. Det kommer alltid bli förändringar när du säljer din verksamhet, det är självklart. Men Richard har bra, sunda idéer och har gjort bra förändringar som behövdes göra. Jag tror det kommer bli kanonbra för Gelleråsen i framtiden.

Mike Luff, som föddes i England och hittade till Karlskoga via kärleken, var med och drev Gelleråsen 1991–2019.

Det sista året drev han banan åt nye ägaren Richard Göransson.

Artikeltaggar

Bike WeekFanny HammarbergGelleråsen ArenaKarlskogaMike LuffRoadracing

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.