Hoppa till huvudinnehållet

VM-föraren överlägsen när Bike Week avslutades: ”Bästa veckan på året”

Publicerad:
Pallen i söndagens SM-race i superbike på Gelleråsen – Philip Johansson, Jesper Pellijeff och Joel Marklund. Foto: Dennis Pavlovic

Jesper Pellijeff var överlägsen i både lördagens och söndagens SM-race i superbike.

– Bike Week är skitbra. Bästa veckan på hela året, säger Södertäljesonen med ett leende efter söndagens prisutdelning.

Robert Reijers, Karlskogabördig teamchef i Suzuki Sweden, gjorde sitt bästa men Jesper Pellijeff var helt enkelt för snabb den här helgen.

Pellijeff var tio sekunder före klubbkompisen Jimmy Palander i lördagens superbikerace, roadracingens tyngsta klass på 1 000 kubik.

Pellijeff, 22, bjöd publiken på en liknande uppvisning i söndagens race. Han var då nio sekunder snabbare än Philip Johansson från Suzuki Sweden.

Södertäljesonen representerar Anderstorp RC i klubbsammanhang, men körde för Karlskoga MF tidigare under sin karriär.

Han förklarar succén med mängdträning och bankännedom:

– Jag är nog den i depån som har lagt flest varv på den här banan. Jag har kört här i över tio år. Från 2010 till 2017–2018 var jag här på varje onsdagsträning som fanns. Det är det som gör skillnaden.

– Det har varit en positiv helg. Vi toppade allt förutom ett kval. Jag är jättenöjd och nu närmade vi oss poängen i mästerskapet. Nu är SM-guldet möjligt.

Siktar på banrekordet

Pellijeff har 17 poäng upp till ettan Joel Marklund (SMK Västerås Karting) inför de avslutande två racen på Scandinavian Raceway 10–11 september. Seger ger 25 poäng till tabellen och en andraplats 20.

Pellijeff återvänder dock först och främst till Gelleråsen Arena 20–22 augusti.

Motorcyklarna gör då comeback i Kanonloppet med en deltävling av PRO Superbike. Pellijeff hoppas då på bättre förutsättningar för banrekord.

– Det måste vara lite varmare, jag måste kunna åka lite mjukare på däcken. Då går det nog att sätta det. Jag har två tiondelar ner till Christoffer Bergman.

Konkurrenterna gjorde sitt bästa, men Jesper Pellijeff (84) drygade snabbt ut ledningen.
Konkurrenterna gjorde sitt bästa, men Jesper Pellijeff (84) drygade snabbt ut ledningen. Foto: Dennis Pavlovic

Totalt deltog 120 förare i helgens SM-tävlingar.

– Det är ungefär som förra året, men mindre än 2019. Då var det runt 200, men då hade vi även norskt mästerskap. Det gick inte nu i och med reserestriktionerna, säger Richard Göransson, vd och banägare på Gelleråsen Arena.

Göransson hoppas få hälsa norrmännen välkomna tillbaka nästa år.

– Vi har sagt att vi vill ligga runt 200 förare på ett sånt här arrangemang, men då behöver vi nog få till det norska mästerskapet samtidigt.

– Folk verkar glada i allmänhet, det känns bra. Det blev några skador, det hör tyvärr till när man tävlar på två hjul, men inga svåra skador. Vädret blev bättre än prognosen visade, det tror jag alla aktiva tyckte var jäkligt kul. Jag känner mig nöjd när jag summerar veckan.

Tävlingarna avgjordes med en publikgräns på 600 åskådare per dag. Samma publikregler kommer att gälla för Kanonloppet.

– Publik innebär även högre kostnader, men det är ju viktigt för alla idrottsklubbar och arrangörer. Alla tänkbara typer av evenemang bygger på folk på plats. Klart det var positivt för oss.

Hur ser prognosen för året ut?

– Vi lade en konservativ budget från början, vi får rätta mun efter matsäck. Vi hade hoppats göra lite större investeringar på anläggningen, men det har vi skjutit på framtiden. Vi överlever i alla fall, det är okej.

Fotnot: Fler artiklar från Bike Week kommer senare under måndagen.

Richard Göransson – vd, ägare, prisutdelningsutfrågare och DJ.
Richard Göransson – vd, ägare, prisutdelningsutfrågare och DJ. Foto: Dennis Pavlovic

Artikeltaggar

Jesper PellijeffRichard GöranssonRoadracing

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.