Hoppa till huvudinnehållet

Fina framgångar för boxarna i BK Avance

Publicerad:
Arin Aksungur, Albin Smajli, Viktor Heiche och Yusuf Yildirim tillsammans med tränaren José Nilsson. Foto: Carola Fritiofsson/BK Avance

I helgen var fyra boxare från BK Avance i väg på tävling i Morgongåva. Tävlingen var den första sedan pandemin startade, och den var minst sagt efterlängtad.

– Äntligen säger jag bara. Jag vet ju hur mycket de har tränat och tränat för det här, säger ordförande Carola Fritiofsson.

Matcherna hölls i Heby folkpark, utanför Morgongåva väster om Uppsala, och hela fyra boxare från BK Avance ställde upp.

Yusuf Yildirim, Arin Aksungur, Viktor Heiche och Albin Smajli var de som deltog och för Yusuf och Arin var det deras debutmatcher.

– Yusuf körde sin första match och mötte en väldigt stor kille. Men han gjorde en grym match och ska ha all heder, säger Carola Fritiofsson.

– Arin gjorde också sin första riktiga match och det var nog dagens tröttaste boxare tror jag. Jag trodde nästan han skulle svimma i ringen för han var så slut, men det var en riktigt rolig match.

Smajli fick pris

Yusuf och Arin fick nöja sig med varsin hedersam förlust, och ännu bättre gick det för Albin Smajli och Viktor Heiche.

– Albin gjorde sin andra riktiga match och gjorde det grymt bra. Han vann sin match och fick även pris som bästa ungdomsboxare.

– Viktor hade sin diplommatch och han vann den med bra poäng, 31-28.

Viktor Heiche gör sitt sista år som diplomboxare, en boxningsform som mestadels gäller åldersgruppen 10-15 år.

Under hösten kommer han ställa upp i SM som hålls i Morgongåva i slutet av oktober. Men redan till helgen blir det ny tävling.

– Det är Kermith Fredriksson (Morgongåva BK) som har dragit i hop. Det är han som har dragit i gång boxningen i Sverige igen kan man säga, så det är tre helger i rad där vi har med boxare första och andra helgen, säger Fritiofsson.

Hur känns det att vara i gång igen?

– Äntligen säger jag bara. Jag vet ju hur mycket de tränar och tränar på egen hand, men det är klart att man tappar sugen för att träna när man inte får köra match. Så det här är ju riktigt, riktigt kul.

Tävlingen i helgen bjöd på ett gäng riktigt taggade boxare.

– Det var ös i ringen och taggat till max alltså. Det var riktigt kul. Och sen när Jan är tillbaka och tränar lite med dem här så blir de ännu mer taggade. Det är jättekul att ha honom här.

Jan Noori, som tvingades lämna Sverige 2019 efter ett utvisningsbeslut, är i veckan och hälsar på sina gamla lagkamrater och vänner i BK Avance under sin semester.

Ledarbrist

Den avancerade träningsgruppen, som Jan var med och tränade med och som de fyra tävlingsboxarna tillhör, har träning fyra gånger i veckan. Förutom den har klubben även en motionsgrupp som tränar ett par gånger i veckan samt en nybörjargrupp på onsdagar.

Totalt har klubben ungefär 50 medlemmar, men bristen på ledare ställer till det.

– Vi har ju tyvärr ledarbrist och alla jobbar ideellt. Vi skulle ha haft såna möjligheter om vi hade kunnat ha en fast tjänst i klubben.

– Då skulle man även kunna köra dagspass och liknande, säger Fritiofsson, som gärna slår ett slag för motionsboxningen.

– Det ger ju jättebra träning och är jätteroligt, säger hon, och hoppas att fler får upp ögonen för sporten.

Albin Smajli, här tillsammans med tränaren José Nilsson, blev utsedd till bästa ungdomsboxare.
Albin Smajli, här tillsammans med tränaren José Nilsson, blev utsedd till bästa ungdomsboxare. Foto: Carola Fritiofsson/BK Avance

Artikeltaggar

Albin SmajliArin AksungurBK AvanceBoxningJan NooriKarlbergshallenKarlskogaViktor HeicheYusuf Yildirim

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.