Hoppa till huvudinnehållet

Kärt återseende när Jan Noori gästade BK Avances träning

Publicerad:
Jan Noori var och hälsade på och tränade med Albin Smajli och resten av BK Avances träningsgrupp under måndagen. Till höger syns tränaren Fredrik Fahlander. Foto: Eric Hellqvist

2019 tvingades BK Avancelöftet Jan Noori lämna Sverige och Karlskoga efter ett utvisningsbeslut. Drygt två år senare är han under veckan tillbaka hos vännerna i boxningsklubben under semestern.

– Det är jättekul att vara tillbaka och hälsa på, säger han under måndagen.

Jan Noori från Afghanistan bor sedan 2019 i Frankrike. Han kom först till Sverige och Åtorp 2015, efter att ha tvingats fly sina krigsdrabbade hemområden i Pakistan. I veckan är 20-åringen för första gången tillbaka i Sverige och Karlskoga sedan han tvingades lämna.

– Det är verkligen jättekul att ha honom här, säger BK Avances ordförande Carola Fritiofsson.

– Det är en riktigt bra och duktig kille. Det är roligt att han är här när han hälsar på i Sverige.

Noori var med på träningen under måndagskvällen och kommer vara i Karlskoga på semester i ungefär en vecka.

– Sen åker jag till min kompis i Stockholm i några dagar och sen tillbaka till Frankrike, säger han.

Som en av BK Avances främsta boxare de senaste åren blev Noori klubbens då första SM-boxare på tio år när han ställde upp i JSM i slutet av 2018.

2019 blev han sedan tvingad att fly från Sverige för att inte bli utvisad till Afghanistan.

Pluggar till elektriker

Noori har aldrig bott i hemlandet Afghanistan eftersom hans föräldrar, som hazarer, tvingades fly innan han föddes. Att "återvända" till Afghanistan skulle vara förenat med livsfara.

Nu har Noori äntligen fått uppehållstillstånd, i Frankrike, och får plugga och jobba i landet.

– Jag har väntat på beslut från migrationsverket och har fått uppehållstillstånd. Jag studerar franska och pluggar till elektriker nu, säger han.

Noori bor i Normandie-regionen i nordvästra Frankrike och boxningen har han fortsatt med. I slutet av 2019 vann han sin första boxningsmatch i sitt nya land.

– Jag boxas i Normandiemästerskapen. Det har gått bra, jag har gått två matcher och vunnit båda. Men sen kom covid och allt har varit stängt sedan 2020.

Precis som i resten av världen har pandemin ställt till det, men tillvaron ser i alla fall bättre ut för Noori nu.

– Jag har uppehållstillstånd i fyra år. Jag väntade på beslutet i Frankrike i nästan ett år och sen fick jag beslutet att jag kan bo i landet och får studera och kan jobba.

Är det där du ser din framtid?

– Jag vet inte faktiskt. Men jag vill bli boxningsmästare i Frankrike och sen kanske jag kan flytta, men jag vet inte.

– Jag har mycket här i Sverige, som min familj som har hjälpt mig med allting, Ingalill och Bertil, men just nu är det väldigt svårt att flytta tillbaka.

Nooris "Sverigefamilj" var de som tog hand om honom under tiden i landet, och i veckan har han fått träffa dem för första gången på länge.

– Det är jättekul och de är jättesnälla. Efter två år fick jag träffa dem, säger Noori som har hållit kontakten över telefon under tiden i Frankrike.

– När jag var i Sverige hade jag nästan ingenting, de hjälpte mig med pengar och mat och allting. Klubben också.

Satsar på boxningen

Senare i höst kommer Noori gå sin första boxningsmatch sedan pandemin startade.

– Jag har en match i november som min tränare i Frankrike har berättat om. Jag måste träna hårt för den matchen, säger han, och nämner att boxningen är större i Frankrike än i Sverige.

– Det är större än i Sverige. Man måste kämpa hårdare och man kan tjäna pengar på det. Här i Sverige finns det nästan inget sånt, säger Noori.

Jan Noori hälsade på på BK Avances träning i början av veckan.
Jan Noori hälsade på på BK Avances träning i början av veckan. Foto: Eric Hellqvist

Artikeltaggar

BK AvanceBoxningJan NooriKarlbergshallenKarlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.