Hoppa till huvudinnehållet

Ingen fara på taket när det gäller Stora Halla

Publicerad:
Takkonstruktionen i Stora Hallas är det ingen fara med, dimensionerna är riktiga enligt undersökningar som gjorts. Här en bild från tidigare storloppis i bollhallen.
Takkonstruktionen i Stora Hallas är det ingen fara med, dimensionerna är riktiga enligt undersökningar som gjorts. Här en bild från tidigare storloppis i bollhallen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

På uppmaning från haverikommissionen har noggranna undersökningar gjorts av takkonstruktionen i Stora Halla i sommar. Orsaken är att den är av samma typ som Tarfalahallen i Kiruna, som rasade i fjol.

I mars förra året kollapsade taket på Tarfalahallen i Kiruna. Idrottshallen totalförstördes, men personerna som befann sig i hallen lyckades ta sig ut.

Det visade sig i senare undersökningar att det inte var den stora snömängden som orsakade raset, som man trodde först, utan konstruktionsfel i byggnaden.

Statens haverikommission vill nu se lagändringar, som gör att säkerheten får större fokus i plan- och byggprocessen genom krav på oberoende kontroller av större byggnaders konstruktion.

Likadan konstruktion

Samtidigt rapporterar SVT att haverikommissionen uppmanat Degerfors kommun att undersöka Stora Halla, som är byggd enligt samma konstruktion. Detta bekräftas av Degerforsbyggens vd Rickard Erhard då vi kontaktar honom:

– Vi har genomfört en större undersökning på uppmaning av Statens haverikommission. Det handlar om vissa detaljer som varit underdimensionerade på vissa projekt i Sverige. Nu har vi utrett frågan extra gång, med hjälp av konsult som gått in och undersökt på plats och gjort beräkningar, säger Erhard.

– Haverikommissionen har kartlagt vilka kommuner som haft hallar som byggts på samma sätt med liknande konstruktion och rekommenderat dem utreda mer i detalj kring konstruktionerna och dimensioner. Här är väl dimensionerat och ska fungera, säger han om Stora Halla.

Annat bakom

Enligt Boverket beror sällan takras på enbart snömängder, ofta är det bakomliggande orsaker som felkonstruktioner, byggfel eller skador som rötangrepp och annat.

Fast såna här utredningar får ni väl inte särskilt ofta råd om att utföra?

– Nej, men med anledning av att det händer sånt här så uppmanar de kommuner att se över, fast jag har inte varit med om det förut, säger Erhard.

Liknande taktyp

Haverikommissionens utredning visar att takkonstruktionen som användes i Tarfalahallen var instabil och beroende av sekundära stabiliserande strukturer, som inte beräknades och dimensionerades ändamålsenligt. Det fanns också brister i monteringen av hallen.

Byggnader med takkonstruktioner av liknande slag har identifierats i 51 kommuner.

Artikeltaggar

BoverketDegerforsbyggenNyheterRickard ErhardStatens haverikommissionStora HallaSVT

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.