Hoppa till huvudinnehållet

Ny Degerforsfrisör som klippt och skuren för yrket

Publicerad:
Här skruvar Zuher Ommar upp skylten till den nya Ivan's Salong & Barbershop i Degerfors.
Här skruvar Zuher Ommar upp skylten till den nya Ivan's Salong & Barbershop i Degerfors. Foto: Love Tallmyren

Snart får Degerfors sin tionde frisörsalong. Nykomlingen bakom Ivan’s Salong & Barbershop hävdar att han är ensam om vissa tjänster - de mer etablerade aktörerna uttrycker att ortens frisörverksamhet snart hänger på håret.

Under kommande vecka öppnar ännu en frisörsalong på Medborgargatan i Degerfors, vilket då blir den femte på gatan och den tionde i kommunen. Slår upp dörrarna gör Zuher Ommar, en utbildad frisör och barberare med 16 år i branschen. Ommar berättar att han sedan tidigare driver salonger i både Kristinehamn och Storfors men att han nu satsar på verksamhet även i Degerfors.

Fixar skägget

– Det är flera som har bett mig att öppna en salong här i Degerfors. Jag har ju även barbershop så jag fixar skägg med riktig rakkniv eller trådning om man vill det, berättar Ommar som bor i Sverige sedan nio år tillbaka.

– Det är inte alla som kan och erbjuder skäggklippning. Det finns ingen barbershop i Degerfors så jag tror att jag kommer att sticka ut med det, fortsätter Ommar och tillägger att han är erfaren i yrket och ser fram emot öppningen.

Tonen bland de frisörer som är gamla i gården är inte fullt så munter. En av dessa är Cecilia Bolinder, ägare av den drygt fyrtioåriga salongen Hon & Han.

– Jag tycker inte att det finns plats för fler frisörer. Utseendemässigt blir det väldigt tråkigt i centrum och uppfattningen om att det bara finns pizzerior och frisörer späds bara på. Det vore bättre att få en bredd på utbudet, säger Bolinder och fortsätter:

– Konkurrens är alltid bra men det finns gränser. Degerforsbyggen har tidigare sagt att de inte ska hyra ut till någon mer frisör och när man gör såhär tycker jag inte att man värnar om de som redan finns.

Konkurrensen tätnar

Uttrycker sina farhågor gör även Lena Holmertz på Holmertz frisersalong, som drivits av hennes familj i 60 år.

– Jag tycker att det räcker. När det blir så många kan det hända att det går dåligt för alla frisörer på orten och det vore tråkigt. För mig blir det lite intrång eftersom jag också fokuserar mer på herrfrisering, uttrycker Holmertz som likt Bolinder också menar att Degerforsbyggen agerat motstridigt.

Salong Hon & Hans ägare Cecilia Bolinder.
Salong Hon & Hans ägare Cecilia Bolinder. Foto: Love Tallmyren

Enligt Degerforsbyggens vd Rickard Erhard är det många omständigheter som väger in när beslut om till vilken intressent man hyr ut till tas.

– Vi tittar alltid på hur väl olika intressenter skulle passa in på marknaden i Degerfors och i det här fallet har vi gjort bedömningen att den här frisören erbjuder något som de andra inte gör, förklarar Erhard som syftar på Salong Ivan’s barberarverksamhet.

Fler aktörer på gång

– Det är viktigt att vi främjar fri företagsamhet och skulle vi börja blockera vissa aktörer och bestämma vilka som får finnas och inte så skulle det inte vara bra. Ibland får vi ställa oss frågan ”vad är bäst, tomma lokaler eller fler företag?” och det hade såklart varit kul med en verksamhet som inte redan finns men som det ser ut just nu så blir det ofta liknande intressenter, fortsätter Erhard som menar att det i beslutsfattandet finns en viss balansgång mellan högstbjudande och vad som passar bäst för orten.

Erhard talar också om att intresset för ortens övriga lokaler inte är svalt och att man i nuläget håller dialoger med flertalet aktörer. På frågan om man tidigare uttalat sig kring det ovan nämnda frisörer gör gällande svarar Erhard:

– Vad jag vet har vi aldrig lovat att några ska få ha ensam rätt på sin verksamhet. Det är inget vi kan garantera och heller inget vi skulle skriva i ett kontrakt. Om någon från vår sida uttryckt det muntligt någon gång kan jag inte svara på, avslutar Erhard.

Lena Holmertz utanför Holmertz frisersalong som funnits till i 60 år.
Lena Holmertz utanför Holmertz frisersalong som funnits till i 60 år. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerforsbyggenFrisörLena HolmertzNyheterRickard Erhard

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.