Under fyra dagar i oktober ska SM i barmarksdrag avgöras vid Hultet. Det senaste mästerskapet hade 300 starter.
– Det har exploderat, har blivit jättepopulärt, säger Hans Pettersson, som är ordförande i Svenska draghundsportförbundets tävlingskommitté.
SM ingår i World Cup.
Det går undan i barmarksdrag. Hans Pettersson säger att cykel går fortast och han tror att de snabbaste kommer att ligga på 8-9 minuter på 4,6 kilometer. Det är den längsta distansen under SM vid Hultet.
Terrängen är kuperad och det säger Hans Pettersson är bra.
– Hundarna vill ha kuperat med mycket kurvor. Det är som när vi springer. Långa raksträckor är ju inte så roligt, säger Hans Pettersson.
Att SM hamnade i Kristinehamn är en ganska lång historia. SM skulle förra året ha gått i Hällefors som Hans Pettersson säger är en stor draghundsklubb sedan många år tillbaka. Mästerskapet blev dock inställt på grund av pandemin.
– De föreningar som fick sina SM inställda fick chansen i år igen men killen som var drivande i Hällefors, han fick jobb i Sollefteå och flyttade.
Hans Pettersson bor i Karlskoga och han är nu tillbaka i Degerfors brukshundklubb, som han tidigare tävlat för och som arrangerade det första SM:et. Det var 2009 i Ånnaboda. Nu ska Degerfors ha mästerskapet igen, i samarrangemang med Svenska draghundsportförbundet, och valet av tävlingsplats föll på Hultet. Arrangörerna hyr anläggningen av Kristinehamns orienteringsklubb.
Hans Pettersson säger att Hultet ligger bra – nära stan men på vischan – och har fina banor. Genom KOK:s satsning på konstsnö är nu spåren breda med god möjlighet till omkörning.
Fyra grenar i SM
Barmarksdrag är indelad i många grenar och under SM vid Hultet blir det löpning, cykling, kickbike och vagn. I vagn används fyrhjulingar med två-, fyra- eller sex spann.
Barmarksdrag har på senare år ökat i popularitet.
– Eftersom det blivit så många deltagare i SM så var vi nu tvungna att ha fyra dagar istället för två. Dela upp det, för man ska kunna dubblera, säger Hans Pettersson.
Vid senaste SM, 2019 i Gävle, var det som nämnts 300 starter.
– Vi får se nu, om det finns ett jättesug eller om en del har lagt av, säger Hans Pettersson.
Det går att anmäla sig fram till den 23 september.
SM ingår i World Cup, så SM lär få lite internationell touch. Hans Pettersson säger att Norge är stora inom draghundsport och han kan tänka sig att ett tiotal av de bästa norrmännen kommer. De är inte med i SM men krigar om världscuppoäng.
Hundarna delas in i tre klasser. I grupp A kan vilken hund som helst vara med.
– Där dominerar fågelhundarna. En renrasig vorsteh kan man lita på. Det är en jakthund som är avlad för att springa, säger Hans Pettersson.
Grupp B är för renrasiga brukshundar och vanliga raser som används är riesenschnauzer, malinois och labrador. I grupp C finns polarhundar, rasen siberian husky.
– Dit flyttade man även dobermann för de dominerade för mycket bland brukshundarna. Det är en del som vill flytta tillbaka dobermann, för det har kommit snabba brukshundar, men vi (förbundet) vill inte ha tillbaka dem, säger Hans Pettersson.
– Det allra viktigaste är att hunden har tävlingsskallen. Den ska vara snabb och uthållig. Man kan undra varför vi inte kör med greyhounds som är supersnabba, men de har inte uthålligheten.