Hoppa till huvudinnehållet

Vill bygga laxtrappa förbi Degerfors: ”Skissar på fiskväg förbi kyrkogården”

Publicerad:
Länsstyrelsen vill bygga en laxtrappa förbi kraftstationen i Degerfors.
Länsstyrelsen vill bygga en laxtrappa förbi kraftstationen i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Länsstyrelsen hart skissat på en laxtrappa förbi Fortums kraftverk i Degerfors. Men Fortum är inte lika säker på nyttan av en trappa om skälet är att rädda Gullspångslaxen.

Alla vattenkraftverk i Sverige ska ha nya miljövillkor. Det gör att många kraftverk blir ålagda att bygga passager där fisk kan ta sig förbi dammarna.

Daniel Bergdahl är vattenvägshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län.

– Den första februari 2023 så ska alla kraftverk från Vänern upp till Älvestorp i Hällefors prövas och få moderna miljövillkor och vi tittar på alla möjliga scenarier vid de olika dammarna och det gör kraftverksbolagen också som Fortum som äger kraftverken i södra delen och Karlskoga vattenkraft som äger nästa alla de större kraftverken i norra delen av systemet.

Miljödomstolen

Länsstyrelsen är med i processen och företräder de allmänna intressena i miljödomstolen när prövningarna ska göras.

– Just nu pågår en samverkan mellan oss och kraftverksbolagen där vi tillsammans diskutera behoven för laxen, flodpärlmusslan och öring bland annat.

Ett av de större hindren i vattensystemet är Fortums damm i Degerfors.

– Vi har skissat på en fiskväg som ett förslag där och den skulle kunna gå längs med kyrkogården och vidare under vägen och ut i Möckeln. Sedan får vi se vad Fortum tycker om idén, men sedan är det domstolen som avgör i slutändan.

Han säger att en passage förbi dammen i Timsälven vid Bofors sannolikt inte innebär några större tekniska problem.

– Där finns älvfåran kvar bredvid kraftverket där man behöver släppa vatten och bygga en fiskväg till exempel en fisktrappa vid dammen.

Marco Blixt, fiskeansvarig på Fortum är inte lika säker på att det blir en trappa förbi Degerfors.

– Vi är med i ett projekt för att underlätta för Gullspångslaxen och vi har tittat historiskt och det är väldigt få laxar som går förbi Skagern. Det fanns lax högre upp, men den är utdöd i dag. Gullspångslaxen är prio ett och där gör en trappa förbi Degerfors ingen nytta. Länsstyrelsens förslag om en trappa i Degerfors handlar mer om att en konsult tittat på en möjlighet att bygg en passage.

Gör utredningar

Peter Jarl är presschef på Kemab som äger Karlskoga vattenkraft.

– I första skedet handlar det om kraftverken i Älvestorp, Rockesholm och Blankafors. Våra andra kraftverk kommer med i andra omgången. Första februari 2023 så ska vi lämna in till länsstyrelsen vad vi anser är rimligt och fram till dess gör vi en utredning av våra kraftstationer.

Han säger att det vanligaste är att man bygger olika slags faunapassager.

– Det är vi som driver arbetet, men vi har ständiga avstämningar med länsstyrelsen för att se att vi ligger rätt.

Peter Jarl är kritisk till upplägget och säger att det kan bli tufft ekonomiskt för mindre kraftverksbolag.

– Vi ska få bort kolkraftverk och kärnkraftverk och ska ersätta det med sol och vind. Samtidigt har vi en elektrifiering som går framåt med stormsteg. Så vi kommer behöva mer el, speciellt på vintern. Oron finns att man lägger en för tung börda på kraftverksbolagen så att de inte blir lönsamma.

Artikeltaggar

ÄlvestorpDaniel BergdahlDegerforsFiskFortumKarlskogaKemabLänsstyrelsenMarco BlixtMiljöÖrebroPeter JarlVänernVattenkraft

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.