Hoppa till huvudinnehållet

Tredjeplats i världscupdebuten – nu hoppas Berg på JVM

Publicerad:
Ludvig Berg till höger om senioren Erik Silfver efter sin tredjeplats.
Ludvig Berg till höger om senioren Erik Silfver efter sin tredjeplats. Foto: Ski Team Sweden Rollerski

Ludvig Berg slutade trea i karriärens första världscuptävling. Karlskogalöftet hoppas nu att framgången ska räcka hela vägen till JVM i Italien.

– Det vore jäkligt kul att slåss om VM-medaljer, säger Berg

Ett år sedan flytten: ”Bra gäng att träna med”

Ludvig Berg, 18, fick samtalet från förbundskaptenen Johan Ericson för drygt två veckor sedan. Det var dags att världscupdebutera på rullskidor.

– Det var en extrem motivationshöjare i och med att det inte har varit så många tävlingar. Det skulle, bland annat, ha varit ungdoms-OS och juniorlandskamp förra vintern, säger Berg.

– Jag hade det som mål, tränade för det hela sommaren, och sen blev allt inställt. Jag skulle säga just för den fortsatta satsningens skull... Det var jättekul att bli uttagen, det kändes stort.

Väl framme i Estland och Otepää började det strålande för Berg, som representerade Sverige som en av två juniorer.

"Hade varit surt"

Karlskogasonen tog sig, efter att bara ha känt sig piggare och piggare, till sprintfinal som en av fyra juniorer på fredagen.

– Det var skönt att ta sig till finalen. Sen tänkte jag "jag ska inte bli fyra"... Det hade varit surt att ta sig till final och sen missa pallen.

– Han som vann, en kille från Slovakien, var riktigt stark. Han ryckte i sista backen, en av få backar, och fick en rejäl lucka. Vi andra krigade om andra- och tredjeplatsen.

Berg slutade trea och fick därmed kliva upp på pallen redan efter sin första världscuptävling – hans andra tävling utomlands och första utanför Norden.

– Det var åkare från Sverige, Italien, Ryssland, Ukraina, Estland, Tjeckien, Slovakien och säkert fler länder. Man visste ju inte vad man skulle förvänta sig, det var jättekul att det gick så bra.

Hur högt rankar du en tredjeplats i världscupen på rullskidor?

– Längdskidåkningen på vintern är ju det stora målet, men det är klart jag rankar det här högt. Det är ju ändå en tredjeplats i världscupen, det första jag gjorde i världscupen.

"Absolut nöjd"

Svenskhoppet kände att det fanns chans för en ny pallplats under lördagens masstartslopp, 26 kilometer fristil. Detta förändrades dock efter en olycklig situation precis innan andra varvet.

– Jag kände att någon körde rakt över staven och att den gick av. Det tog en liten stund innan jag fick en reservstav och ytterligare en liten stund innan jag fick min egen stav. Klart det tog väldigt mycket på krafterna och man bygger lätt på mjölksyra när man blir stressad.

Berg hann i kapp den stora tätklungan, men tvingades nöja sig med en 18:e plats.

Han avslutade sedan sin första världscuphelg med en 13:e plats i söndagens lopp, 15 kilometer klassiskt.

– Då var det inget strul, utan mer kroppen. Jag kände mig bara allmänt seg och inte i formen jag kan ha.

”Kan bara hoppas”

Berg känner, trots tredjeplatsen, att han har ännu mer att ge framöver.

– Jag var sjuk i en vecka, började träna, tog andra vaccinsprutan och blev lite halvdålig igen med feber. Så jag hade inte bästa uppladdningen, men jag ska inte klaga. Det blev en tredjeplats och som helhet är jag absolut nöjd.

Karlskogasonen laddar nu om för Alliansloppet i Trollhättan med lopp på torsdag och fredag.

Nästa tävling efter det hoppas han blir JVM i italienska Val di Fiemme 16–19 september.

Förbundskapten Johan Ericson kommer att ta ut truppen efter helgens världscuptävlingar i Lettland, då andra åkare får chansen.

– Förhoppningsvis har inte chansen minskat, men det är upp till förbundskaptenen att avgöra. Jag hoppas väl att man visade att man kan vara med däruppe och slåss om medaljerna. Jag kan bara hoppas.

Ludvig Berg på "mammas gata" i Karlskoga. Berg har nyss börjat tredje året på skidgymnasiet i Torsby (RIG) och representerar sedan ett år tillbaka Rehns BK från Bollnäs i klubbsammanhang.
Ludvig Berg på "mammas gata" i Karlskoga. Berg har nyss börjat tredje året på skidgymnasiet i Torsby (RIG) och representerar sedan ett år tillbaka Rehns BK från Bollnäs i klubbsammanhang. Foto: Rasmus Isaksson

Artikeltaggar

LängdskidåkningLudvig Berg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.