Hoppa till huvudinnehållet

Dagverksamheterna öppnar: ”Det finns ett stort behov av att träffas”

Publicerad:
Personalen på dagverksamheterna. Tina Eriksson, Maria Skelkjär, Anna-Carin Hedberg, Anna Asplund, Camilla Åberg och Peter Bergvall.
Personalen på dagverksamheterna. Tina Eriksson, Maria Skelkjär, Anna-Carin Hedberg, Anna Asplund, Camilla Åberg och Peter Bergvall. Foto: Anders Persson

Pandemin har gjort att dagverksamheterna i Degerfors varit stängda. Många äldre har saknat möjligheten att träffa andra, så när nu avdelningarna Dagrehab på Letälvsgården och Gästis på Västergården återöppnar så är det många som vill komma.

Inne i Dagrehabs lokaler på Letälvsgården har man dukat upp med snittar, frukt och dryck. Efter en genomgång av verksamheten så förflyttas återinvigningen till Gästis på Västergården.

Personalen är där och det syns på dem att de är glada för att få öppna igen.

– Vi har fått statliga pengar för att satsa på äldreomsorgen. Delar av pengarna går till dagverksamheten och mycket handlar om vad brukarna vill ha. Vi har bland annat köpt odlingslådor till balkonger där de kan odla, eller saker till hantverk, pengar till utflykter och så vidare, säger Tina Eriksson.

Anna Asplund med en katt framtagen för demensvård. Den kan jama, spinna, blinka och röra på huvudet. De är omtyckta på avdelningen.
Anna Asplund med en katt framtagen för demensvård. Den kan jama, spinna, blinka och röra på huvudet. De är omtyckta på avdelningen.

I ett hörn ligger två, väldigt verklighetstrogna katter. De jamar, spinner, blinkar och rör på huvudet om man stryker på dem.

– Det är bland annat till sådana katter som pengarna är till för. Vi köper även in anpassade spel och pussel. Spel med stora pjäser och pussel med bekanta motiv.

Avdelningarna har samma inriktning, träning eller social verksamhet. Det som skiljer dem åt är att Gästis vänder sig till personer som har demens.

– Här på Gästis jobbar vi med att se till att personen får rätt vård och omsorg så att de till exempel kommer med i rätt grupp. Många finns i olika stadier i sin demens, säger Tina Eriksson.

Hon berättar att de jobbar med att stärka den enskilde med demenssjukdom till att känna en känsla av sammanhang och mening.

– En dag skruvade vi Ikeapallar, det var uppskattat. Vi tittar på gamla bilder, ordnar tipspromenader, vi planerar att göra en fisketur och några är intresserade av konst så vi kanske ska måla. Det här gör att de känner just sammanhang och mening.

Vid återinvigningen hade man bjudit in gammal personal. Inger Åberg och Marie-Louise Hansson var med och startade Gästis 1993.
Vid återinvigningen hade man bjudit in gammal personal. Inger Åberg och Marie-Louise Hansson var med och startade Gästis 1993. Foto: Anders Persson

Personalen berättar att trycket har ökat på speciellt demensvården. Tidigare har snittet legat på 75 personer som diagnostiserats med demens i Degerfors. Nu är den siffran upp i 98 personer.

– Vi vet inte varför det är fler som får demens. Det kan hängas ihop med pandemin, att fler varit isolerade hemma och söker nu, säger Annika Svensson som är enhetschef på Degerfors kommun.

Personalen vittnar om ett uppdämt behov efter att dagverksamheten ska öppna.

– Det handlar om den enskilde och även deras anhöriga. De äldre behöver komma ut och få träffa andra. Den sociala biten här är nog viktigast. Sedan behöver den anhörige få avlastning. Jag tror att det är många som haft det jobbigt under pandemin, säger Tina Eriksson,

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommunGästisLetälvsgårdenTina ErikssonVård och omsorgVästergården

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.