Hoppa till huvudinnehållet

Rekordintresse för Lillerud: "Vi bygger ut för att få plats med alla elever”

Publicerad:
Just nu byts underlaget i ridhuset på Lillerud ut. Ny baskarpssand och klenflis läggs på. Saga Sundbom från Dals Ed som går andra året på lantbrukslinjens maskindel tycker det är roligt att få lära sig hur det görs och är en av allt fler som pluggar på Lillerudsgymnasiet.
Just nu byts underlaget i ridhuset på Lillerud ut. Ny baskarpssand och klenflis läggs på. Saga Sundbom från Dals Ed som går andra året på lantbrukslinjens maskindel tycker det är roligt att få lära sig hur det görs och är en av allt fler som pluggar på Lillerudsgymnasiet. Foto: Helena Karlsson

Intresset för att läsa vid naturbruksprogrammets utbildningar på Lillerud bara ökar. I höst går 280 elever på skolan som bygger ut med ett nytt elevhem.

– Det är fantastiskt kul! Det ligger i tiden att hålla på med djur och natur.

Lillerudsgymnasiets nya rektor Sarah Arnefur som tillträdde den 1 augusti är mycket nöjd med utvecklingen på skolan.

Under de senaste åren har antalet elever hela tiden blivit fler och man surfar på en framgångsvåg.

– Vi är väldigt glada för att det är så. 2017 tog vi in 71 nya elever. Intagningarna har sedan dess ökat för varje år och nu vid terminsstarten var siffran 114 elever, säger den förre rektorn Anders Westlund som nu är lärare och studievägledare.

– Detta är en samhällstrend där allt fler ungdomar intresserar sig för svensk livsmedelsproduktion, svensk djurhållning och landsbygdsboende. Vi tror att det håller i sig, fortsätter han.

Antalet elever vid Lillerudsgymnasiet har stadigt ökat de senaste åren. Nu är man 280 och därför behöver ett nytt elevhem med 21 platser byggas. Cirka 200 elever bor på skolan och ungefär 25 procent av alla elever kommer från orter utanför Värmland konstaterar driftledare Kristian Fjällström och rektor Sarah Arnefur.
Antalet elever vid Lillerudsgymnasiet har stadigt ökat de senaste åren. Nu är man 280 och därför behöver ett nytt elevhem med 21 platser byggas. Cirka 200 elever bor på skolan och ungefär 25 procent av alla elever kommer från orter utanför Värmland konstaterar driftledare Kristian Fjällström och rektor Sarah Arnefur. Foto: Helena Karlsson

Sarah Arnefur konstaterar att Lillerud med anor sedan 1892 har ett gott rykte och det lockar gymnasieelever till de treåriga utbildningarna.

– Det är viktigt och fantastiskt kul att det finns ett så stort intresse! Ja, det ligger verkligen i tiden att hålla på med djur och natur.

– Det märks på alla våra tre huvudutbildningar inom naturvårdsprogrammet; djurvård, hästhållning och lantbruk. Vi har även många som går fördjupningarna ridsportutbildning och naturvetenskap, säger Sarah Arnefur.

Eleverna Isabella Ek Skytt, Malung och Ida Berg, Ölme som går andra året på lantbrukslinjen isolerar det nya elevhemmet.
Eleverna Isabella Ek Skytt, Malung och Ida Berg, Ölme som går andra året på lantbrukslinjen isolerar det nya elevhemmet. Foto: Helena Karlsson

I höst läser 280 elever på Lillerudsgymnasiet och fler har knappt gått på skolan. Det har lett till att man just nu bygger ut med ett nytt elevhem.

– Eftersom cirka 200 elever bor på skolan är det helt nödvändigt. Det nya elevhemmet som är det tolfte blir 350 kvadratmeter stort med plats för 21 elever började byggas i slutet av juni och ska stå klart om fem veckor.

– Investeringen ligger på cirka 3,5 miljoner kronor inklusive eget arbete. Men efter detta är vi rätt nöjda. Lillerud kommer inte växa till mer än cirka 300 elever, säger driftledaren Kristian Fjällström.

För ett år sedan öppnade Lillerudsgymnasiet ett helt nytt hunddagis riktat mot allmänheten som är en del av utbildningen till djurvårdare. På bilden ses läraren och studievägledaren Anders Westlund med labradoren Piri-Piri.
För ett år sedan öppnade Lillerudsgymnasiet ett helt nytt hunddagis riktat mot allmänheten som är en del av utbildningen till djurvårdare. På bilden ses läraren och studievägledaren Anders Westlund med labradoren Piri-Piri. Foto: Helena Karlsson

Skolan, som sedan 2003 är en friskola ägd av fyra privatpersoner efter att Region Värmland sålt den, satsar i år även på ett nytt isoleringsstall, på att bygga ytterligare ett klassrum och en ny maskinhall.

– Dessutom har vi nyanställt fyra personer och det gör att skolan nu har 80 anställda. Vi satsar mycket på stöd och resurs till eleverna och har ofta två lärare i varje klass främst i årskurs ett, säger Sarah Arnefur.

Lovisa Johansson från Nora går andra året på hästutbildningen. ”Jag har alltid haft ett stort hästintresse och vill läsa vidare på någon högskoleutbildning senare”, säger hon.
Lovisa Johansson från Nora går andra året på hästutbildningen. ”Jag har alltid haft ett stort hästintresse och vill läsa vidare på någon högskoleutbildning senare”, säger hon. Foto: Helena Karlsson

Detta bär frukt. De tre senaste åren har minst 95 procent av eleverna gått ut med godkänd gymnasieexamen jämfört med rikssnittet som ligger på cirka 80 procent.

Eleverna på Lillerud får pröva på det mesta på gården. Här får Lovis Johansson, Kil, Lucas Henriksson, Hagfors, Mike Larsson, Örebro och William Lidenfors som går första året på lantbrukslinjen lära sig mer om Gotlandskaniner.
Eleverna på Lillerud får pröva på det mesta på gården. Här får Lovis Johansson, Kil, Lucas Henriksson, Hagfors, Mike Larsson, Örebro och William Lidenfors som går första året på lantbrukslinjen lära sig mer om Gotlandskaniner. Foto: Helena Karlsson

Och eleverna är nöjda med sin skola. NWT träffar fyrklövern Lovis Johansson, Kil, Lucas Henriksson, Hagfors, Mike Larsson, Örebro och William Lidenfors, Tibro som går första året på lantbrukslinjen.

– Det är väldigt stor gemenskap och maten är jättebra, säger Lovis Johansson som skulle kunna tänka sig att utbilda sig till djurskyddsinspektör.

– Vi trivs jättebra och hänger ihop även på fritiden. De flesta har ju liknande intressen, säger William Lidenfors som har tankar på att bli lantbruksmäklare.

Artikeltaggar

KarlskogaLantbrukLillerudsgymnasietSkola och utbildningVålberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.