Nej till vindkraftsindustri i Kedjeåsen!

Insändare
PUBLICERAD:
Insändaren menar att satsa på landbaserade vindkraftverk är fel väg att gå.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Svar på signaturen UBBEs insändare om vindkraftsparken i Kedjeåsen

Som politiker i Storfors kommun har jag under sommaren försökt lära mig så mycket jag hunnit om vad landbaserad vindkraft innebär genom att läsa artiklar i olika tidningar, gått med i ett flertal grupper på Facebook samt samtalat med människor, inte bara i mitt närområde.

Naturligtvis behövs mera energi i vårt elförbrukande samhälle men att satsa på landbaserade vindkraftverk är för mig helt galet väg att gå!

Sätt upp solceller på alla söderväggar och tak både i städer och på landet......då behövs varken höga torn eller långa ledningar och naturen blir inte förstörd

Vi måste skapa ett hållbart samhälle där man inte förstör den biologiska mångfalden med sin natur med djur, fåglar, träd, växter och vatten för långa tider.

Vindkraftsindustrin hotar allt detta och lämnar efter sig krossade berg, stora betongklumpar, stålskelett, utdikade våtmarker och marker och vattendrag med spillolja, plastnedfall med ämnet bisfenol som förgiftar marker och vatten.

Vem lagar och betalar återställandet av detta - om det ens går?

Kommuninvånare på flera kilometerna avstånd är redan stressade och oroade över vad som skall hända. Kommer deras hus att förlora i värde? Kan de flytta? Vill någon köpa och flytta hit?

Kommunen blöder redan nu och behöver inte en industri som skrämmer bort folk.

Vad händer med den fina miljön runt Trettjärn och de andra skogssjöarna i det tilltänkta området? Vill någon vandra på den nästan nya vandringsleden som passerar området?

Hur går det med lommarna som häckar i området, kommer örnarna att klara att navigera mellan de 250 meter höga tornen utan att förlora vingarna? Törs man låta barnen leka i skogen, törs man äta bär och svamp?

Kan vattnet användas som dricksvatten i fortsättningen? Måste det renas? Vem skall betala det? Kommunen = vi som bor här?

Vindkraften ger inte mycket energi i slutändan - och bara när det blåser, dessutom kommer den mesta energin att exporteras söder ut i Europa.

Vilka kommer att tjäna pengarna? Jo de som arrenderar ut sina marker som finns i området och Karlstads stift som kommer att få de flesta av de 17 tornen på sin mark.

Alltför många negativa konsekvenser har kommer fram vid denna genomgång.

Därför säger jag NEJ till den projekterade vindkraftsindustrin i Kedjeåsen!

Monica Ståhl

Kristdemokraterna i Storfors

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.