Åter till fulla salonger: "Julafton kom tidigt"

Nöje/Kultur | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Nu lyfts de sista publikrestriktionerna, när steg fyra tas den 29 september. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
De slopade publiktaken är ett efterlängtat besked och lättnaden är stor inom kulturbranschen.
– Redan i slutet av månaden kan vi få se fulla salonger och läktare igen, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Regeringen meddelar att deltagartaken tas bort den 29 september och att steg fyra i avvecklandet av publikrestriktionerna därmed är i gång.

Den senaste tiden har trycket varit hårt från bland annat kulturbranschen, vars representanter fört fram krav på att restriktionerna ska lättas, alternativt att det ska införas någon form av vaccinpass.

"Blickar framåt"

Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live Nation säger att dagens besked innebär "en otrolig lättnad".

– Vi är väldigt glada för det här beskedet, samtidigt som vi också vet att saker har ändrats snabbt förr. Så vi vågar inte riktigt hoppa högt förrän den 29:e. Men vi blickar framåt.

TT: Hur snabbt kan ni släppa på publik och starta evenemang?

– Vi kommer att börja göra det direkt och vi har två stora konserter inplanerade den 1 och 2 oktober. Vi räknar med att Elton John blir av i början av oktober, och det är vi otroligt glada för.

"Fortfarande pandemi"

Jakob Grandin, nöjesentreprenör och arrangör för bland annat klubben Trädgården i Stockholm tycker också att dagens besked är positivt.

– Det är klart att det kunde ha kommit tidigare men det var väntat att man följer den plan man har satt upp. För oss innebär det en möjlighet att öppna våra verksamheter både inomhus och utomhus, att vi lugnt och sansat kan planera nästa sommar, säger han och fortsätter:

– Vi kan också återanställa med långsiktighet, planera programmet och ställa in oss på att genomföra projekt, att skapa upplevelser som är som de ska vara. Samtidigt måste vi som seriösa aktörer förstås ta ansvar för att det fortfarande pågår en pandemi.

En märkbart glad Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, kommenterar de nya beskeden för TT.

– Julafton kom tidigt i år! säger han och fortsätter:

– Det är perfekt tajming, det är nästan som att vi har beställt det här. Det är dagen innan “Bond”-premiären. Äntligen kan vi börja tävla med våra kollegor i Norge och Danmark om kapacitet i biograferna, de har haft så mycket bättre besökstak.

Han kan inte kommentera hur öppningen kommer att ske.

– Nu får vi sätta oss ner och glatt diskutera framtiden, säger han.

Vaccinpass

Frågan om vaccinpassens införande ska trots dagens besked ändå utredas. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) säger på en pressträff att vaccinbevis skulle kunna användas i det fall man återinför restriktioner i samhället samt även vid större evenemang med fler än 15 000 deltagare.

– Det här har visat sig vara en ganska föränderlig materia under de här åren, vi vet ju inte vad som kommer, vi kan få varianter och mutationer som har dålig vaccineffekt. Vi kan behöva gå tillbaka i ett läge – men vi ser inte det framför oss nu, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.

Live Nation ställer sig positivt till att vaccinbevisens vara eller inte vara nu ska ut på remiss.

— Vi tycker det är positivt att man jobbar proaktivt med det och skickar ut det på remiss så att man står förberedd om vi skulle behöva ta ett steg tillbaka igen. För vi anser att vaccinationsbevis är ett bra verktyg som finns tillgängligt ifall det skulle bli så att restriktionerna skulle komma tillbaka under en kort tid. Det skapar en säkerhet för oss. Men naturligtvis hoppas vi att det inte ska behöva användas, som statsråden sade i dag, säger Anna Sjölund.

Miranda Sigander/TT

Sara Haldert/TT

Sofia Sundström/TT

Fakta: Publikrestriktioner

Fakta: Publikrestriktioner

Den 29 september gäller följande: deltagartaken för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster tas bort, deltagartaken för privata sammankomster tas bort, kvarvarande restriktioner på serveringsställen tas bort, FHM:s råd om att arbeta hemifrån tas bort.

Fram till dess är det upp till 300 personer i sittande publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang som gäller. Kravet är att varje besökare ska ha en anvisad sittplats.

Tanken var att steg fyra i regeringens plan för avveckling av restriktioner skulle genomföras i september men det sköts inledningsvis upp på grund av den ökande smittspridningen.

När steg fem kan börja gälla är oklart, eftersom det innebär att alla kvarvarande restriktioner lyfts. Det handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet.

Källa: Regeringen.se

Fakta: Vaccinpass

Fakta: Vaccinpass

Ett så kallat vaccinpass eller covidbevis ska vara som ett extra pass, som man kan ha på sin mobiltelefon som dokumentation över att man blivit vaccinerad. I teorin ska det fungera för att visa upp och få tillgång till evenemang med större risk för smittspridning.

Sedan tidigare finns möjlighet att skaffa covidbevis för resande i EU genom E-hälsomyndighetens hemsida covidbevis.se. Där går även att ansöka om ett testbevis som visar att man är frisk.