Förnekar klimatvetenskap

Insändare
PUBLICERAD:
Debatten om vindkraften går vidare.
Foto: Elizabeth Dalziel
Professor Per Fahlén använder tre klassiska debattknep i sin replik på vår debattartikel i KT-Kuriren.

Insändaren som besvaras:

För det första kommenterar Fahlén inte innehållet i vår artikel. Vi visade att den kraftiga ökningen av vindkraft, i kombination med fortsatt energieffektiviseringar, har lett till en mycket stor klimatnytta:

1. Elexporten har ökat kraftigt, vilket tränger undan kolkraft i våra grannländer.

2. Elimporten från kolkraftslandet Polen har halverats.

3. Användningen av oljekraftverket i Karlshamn har minskat.

4. Sverige har i princip slutat använda kol för el- och värmeproduktion.

Detta berör inte Fahlén med ett ord.

För det andra vilseleder han om vindkraften, utan att ange källor:

Fahlén påstår: "Det mesta av vindkraften går dessutom med jätteförluster". Men varför tror han att det investeras i ny (och osubventionerad) vindkraft om den inte är lönsam?

Fahlén påstår: "Någon "klimatnytta" gör den inte; tvärtom!" Hur kan en professor förneka det uppenbara: När vi ökar den utsläppsfria elproduktionen, så tränger vi undan kolkraft i våra grannländer och de klimatpåverkande utsläppen minskar.

Fahlén påstår: "Det är också billigare att bygga ny kärnkraft än vindkraft." I Internationella energiorganet IEA senaste flaggskeppsrapport (sid 201) om hur vi kan nå klimatmålen framgår att ny kärnkraft i EU år 2030 i EU är cirka tre gånger så dyr som ny solkraft och vindkraft.

För det tredje tiger han om sin utgångspunkt: Fahlén tror inte på FN:s klimatpanel, IPCC, som presenterar vetenskapliga rapporter om klimatförändringen. Den senaste rapporten i augusti i år omfattade 3 949 sidor, författades av 234 klimatexperter och baserades på 14 000 granskade vetenskapliga artiklar. Den är fullständigt glasklar med att människans utsläpp är huvudorsaken till den globala uppvärmningen, klimatförändringarna och det alltmer extrema vädret. Men Fahlén är "skeptisk till politiska institutioner som IPCC" och har skrivit om "overifierade klimathot" (Dala-Demokraten den 26 sep och 6 okt 2020).

Det förbereds en rad nya vindkraftsprojekt i Sverige. Den stora risken med Per Fahlén är att hans artiklar uppmuntrar kommunpolitiker att använda det kommunala vetot mot vindkraft. Jag hoppas att kommunpolitikerna genomskådar hans påståenden.

Linda Burenius, ordförande 100 % förnybart

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.