Solveig Olsson: Investera klimatsmart!

Familj
PUBLICERAD:
I förslaget till Degerfors energi- och klimatprogram finns en punkt om kommunens kapitalinvesteringar.

Där föreslås att de ska vara etiskt försvarbara. Ett mycket viktigt förslag. Hur ska man annars kunna hävda att programmet är klimatsmart? I Karlskogas program finns ingen sådan punkt. Om kommunerna till exempel investerar i vapen, tobak, olje- och gasindustrin, de stora modeföretagen är de då klimatsmarta? Här har bankerna ett stort ansvar när de råder sparare vilka investeringar som är lönsamma. Det finns en uppsjö av fonder och aktieportföljer som är tveksamma. Inte bara kommunerna behöver se över sina investeringar utan också AP-fonderna som de senaste åren lagt miljoner i oljeindustrin. Våra pensionspengar ligger där. En av AP-fonderna har inte dragit bort sina oljeinvesteringar där med motivering att man tror sig kunna påverka företagen i rätt riktning. Vilket inte tycks lyckas. Varför inte lägga de pengarna i företag som arbetar med grön omställning och behöver investerare för sina omställningar.

Det handlar om att försäkringsbolag, AP-fonder och kommuner är uppmärksamma på vad aktieportföljer och fonder egentligen har i sina gömmor. Efter ett dödsfall i vår familj fanns det en mindre summa att förvalta. Som de miljömedvetna personer vi är frågade vi efter miljöfonder och investerade i den miljöfond som föreslogs. Detta är 25 år sedan så det fanns minimalt att välja på. Vid en kontakt med banken några år senare bad vi att få ett utdrag på vilka företag som ingick i denna fond. Där var läkemedelsföretag – ok – men också ett globalt kemiskt bekämpningsmedelsföretag. Vi hade i många år arbetat inom miljörörelsen att få bort dessa produkter. De stora kemiska bekämpningsföretagen kan alltså finnas i etiska fonder. Hur ska småsparare kunna hålla koll på alla dessa? Här lurar man unga familjer som i dag pensionssparar att investera i fonder som inte har ett klimatsmart tänk. Och därmed drabbas på sikt det uppväxande släktet.

Detta med börsen är också något som behöver upp till debatt. I god tro på en fond jag kände till gick jag som nybliven pensionär med mitt månadssparande. Vid en planerad resa visste jag vad jag hade där. Men där fattades ett antal kronor så jag ifrågasatte vart mina pengar tagit vägen. Börsen hade gått dåligt! Bankpersonalen fick då veta att i någon mer fond skulle jag inte spara och hotade med att gå till en alternativ bank jag kände folket i. Det blev fart på personalen. Jag fick erbjudanden om flera andra fonder – där investeringarna inte användes på det sätt jag ville. Endast vapen och tobak var uteslutna. Slutet blev vanligt räntesparande. Nu sedan flera år utan ränta men jag har i alla fall mina pengar kvar. De stora bankerna med sina skandaler har bytts ut mot en lokal sparbank och crowdfundsparande.

Stat och kommuner måste se om sina investeringar så det blir etisk kapitalförvaltning. Där är förslaget i Degerfors klimatprogram på rätt väg.

Solveig Olsson, Klimatnätverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.