Inte utan covidpass

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
Den 29 september släpps alla restriktioner angående corona, och vi ska kunna ”leva som vanligt” igen.

Flera läkare har varit kritiska och menar att det är för tidigt. Och på torsdagen gick statsepidemiolog Anders Tegnell ut med att det kan bli aktuellt med rekommendationer som bara riktar sig mot ovaccinerade.

Det tycker jag är en självklarhet.

Covidpass borde vara en förutsättning för att få gå på exempelvis teater, konserter, hockey och fotboll, även efter att Folkhälsomyndigheten släppt på restriktionerna.

Om du inte har medicinska skäl att inte vaccinera dig mot covid-19 och ändå väljer att låta bli tar du i mina ögon inte ansvar du kan för det samhälle vi alla är en del av. Och då får du ta konsekvenserna.

Att tusentals människor väljer att inte vaccinera sig får nämligen konsekvenser för oss alla. Minst åtta av tio patienter som i augusti vårdades på IVA-avdelningar för covid-19 var ovaccinerade. Det innebär att en massa vårdplatser tas upp av människor som faktiskt inte hade behövt ligga på sjukhus.

”Vi har inte råd att vårda patienter på iva som egentligen inte skulle behöva ligga där”, sa Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska till Aktuellt för någon vecka sedan.

Det borde väl vara självklart att vi alla gör vad vi kan för att inte belasta sjukvården i onödan eller? Kan ju inte finnas någon som inte fattat att de har mer än nog att göra ändå utan att onödiga patienter tar upp platser…

I min värld borde ovaccinerade även placeras sist i köer till vård som inte är livsviktig.

Naturligtvis ska ingen nekas akutvård, att rädda liv är självklart prio ett.

Men den som väntar på att få operera ett knä, en höftled eller liknande och är ovaccinerad tycker jag vackert får ställa sig sist i kön.

Ännu mer självklart blev detta för mig när jag såg siffror från Läkemedelsverket som visade att bland de nästan 73 000 rapporter om misstänkta biverkningar av covidvaccinen som kommit visar det sig att det är ytterst ovanligt med allvarliga biverkningar.

Vaccinationerna mot covid-19 räddar liv. Sedan halvårsskiftet har endast ett fåtal fullvaccinerade fått intensivvård eller avlidit med covid.

Så för höge farao – gå iväg och ta dina sprutor och gör vad du kan för att hjälpa både dig själv och andra.

Så kanske vi alla snart kan leva mer normalt.

Catarina Lindström