Infektioner ökar risken för MS

Teknik och vetenskap
PUBLICERAD:
Svåra infektioner under tonåren kan innebära en ökad risk att drabbas av MS senare i livet, enligt en ny studie från Örebro universitet.

"Det handlar framför allt om infektioner i hjärnan och ryggmärgen, men även i luftvägarna", säger Scott Montgomery, professor vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

I tidigare studier har Scott Montgomery funnit ett samband mellan hjärnskakning eller lunginflammation under tonåren och en ökad risk för att drabbas av MS senare i livet. Den nya studien visar att även infektioner i centrala nervsystemet, alltså hjärnan och ryggmärgen, under tonåren ökar risken för att drabbas av MS med 180 procent.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.