Torbjörn S. Karlsson: Alla Nissars betydelse

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
För att ta det från början.

Nils, på våra breddgrader, är en nordisk kortform av Nikolaus. Som i sin tur är hoptotat av segergudinnan Nike och och Laos som betyder folk.

Äldsta beviset på att någon hette Nils eller liknande i Sverige finns fastslaget från 1455.

I dag finns det cirka 140.000 Nils i riket, femte vanligaste, som firar sin namnsdag den 8 oktober.

Vanligaste smeknamnet är Nisse men Nille är också förekommande.

Men varför i hela världen får man för sig att skriva en hyllning till alla Nissar.

Fråga mig, det hjälper inte, fick bara för mig att det skulle bli så. Men ska sanningen fram så blev jag nog aningen påverkad när jag satt och återläste min Nils Parling-litteratur. En av de mest underskattade författarna i riket, tycker jag.

Men som sagt, det var i alla fall då frågan ställdes mig. Undrar just hur många Nissar det finns som betytt det där extra för mig? Många Nissar blev det, så många att alla inte får plats här, men några smakprov kan man ju alltid lösgöra ur högen

För att ta det från början igen, så går det ju inte att komma förbi St Nikolaus från Myra.

Den Nisse som skulle bli förebild för våran tomtenisse för att han var så oerhört givmild. Och mest känd blev han för att han gav bort tre säckar med guld och på så sätt förhindrade att tre systrar på grund av sin fars skuld slapp att betala av summan genom prostitution.

Det var en Nisse det, som så småningom skaffade egna Nissar som gjorde grovjobbet åt honom.

Nisse Parling är ju redan nämnd och steget från Palahöjden i Säfsnäs till Klara i Karlstad där Nils Ferlin såg dagens ljus var ju inte särskilt långt ens på den tiden.

Historierna om Nils Ferlin är otaliga och alla är märkligt nog sanna.

’’Poeten Nils Ferlin hade alltså många järn i elden, kan man läsa i Poste Restante, medlemsblad för Nils Ferlin-Sällskapet. Förutom att han var fruktad fotbollsspelare, redaktör och annonsupptagare för lokalbladet, helgdagskvällarnas Busen Fabian och Ordenshusets charmör och revyförfattare så gästspelade han också som reporter i Filipstads livaktiga varannandagspress. Det var han som efter att gediget klått upp en person på Hotellbron, dagen efter klev in på polisvaktkontoret och i egenskap av reporter begärde att få detaljerade upplysningar om den gräsliga misshandeln kvällen innan.’’

Två värmländske Nisser och mennas vi är i Värmland så måste ju min barndoms Nisse Holgersson uppmärksammes. Han som flög över Sverige på e gås å ä hopljögen så stor han ä. Men ho som stog för lögnera ho gjolet minsann så bra att ho feck Nobelprise. Astrid Lindgren däremot fick aldrig dä där prise, även ôm ja tycker att ho skulle ha hatt’et, för ho vre’ ju ihop e minst like bra skröne ôm Nils Karlsson Pyssling. E’ bok som ja kan läse mä behôllning än i da’.

När vi ändå ä där så kan vi fôlle stanne kvar i Värmlann ôm än på pôttkanten.

Å då taler ja förståss ôm Degerfôsch. Där Nisse Lanngren kommer ifrå å dä ä nôe som han aldri glömt. En gudabenådad musikant som speler mä en tocken ödmjukhet att dä går rakt in i hjärterota. Flytter vi ôss senna te Karlskoga så ä vi ändå mer på vippen å ramle ur Värmlann men där husera han, Nisse Hahne som med sitt musikaliska kunnande och sin humanitet gjort stort intryck på mig. I övrit ä dä bare å läse dä ja skrev ôm Nisse Lanngren en gång te.

Södermaln, Stockholm blir nästa anhalt och Nisse Lind var namnet. En av de första som sin korta livstid lirade jazz på dragspel så att till och med Jimi Hendrix skulle blivit hänförd. Poppe, Liedholm, Mora-Nisse, Dubbel-Nisse, Åsa-Nisse, Löpar-Nisse och Linnman & Dahlbäck är ytterligare exempel på Nissar som gjort intryck genom åren för att inte tala om alla morbröder, farbröder, kusiner och andra bekanta som stått som förebilder under min uppväxt.

Så nog fanns det fog för att tota ihop en hyllning till mitt livs Nissar, även om jag inte hade en aning om varför när idén slog rot i knoppen.

PS Höll ju på att glömma nallen Nils jag gav till mitt andra barnbarn när han kom till världen DS

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.